BMW a promis marea cu sarea, spunând că pe 10 iunie vor dezveli un concept revoluţionar, ceva care încă nu s-a mai pomenit sub „cerul” industriei auto.
Alimentând curiozitatea, dar şi invidia multora cu un filmuleţ de un minut, germanii au pus pe jar destui pasionaţi de automobile, prezentând un model foarte bine camuflat transportat din atelierele de creaţie BMW la muzeul de istorie al mărcii BMW, locul unde avut loc premiera mondială a noului concept.
Revoluţia germană a început, iar singurul ei artizan este GINA Light Visionary, un automobil cu adevărat unic.
Ce l-a determinat pe BMW să proclame acest concept drept unul revoluţionar? Ei bine, nu este vorba nici de design şi nici de tehnologie, ci de caroseria prototipului german confecţionată în totalitate din material textil. Da, este foarte adevărat, material textil şi nu înveliş din metal.
Materialul textil, foarte rezistent, dar şi flexibil, este aşezat peste suprafaţa maşinii deasupra unei structuri de rezistenţă compuse din fire de metal.
Deşi poate părea un model care nu prezintă nici un fel de securitate la adresa pasagerilor, inginerii BMW susţin că în ceea ce priveşte caroseria textilă nu trebuie să existe temeri. Materialul ce acoperă caroseria este unul special, extrem de rezistent la şocuri şi la dilatare.
Designerul şef, Chris Bangle, a afirmat că, prin conceptul GINA, un roadster exclusivist, producătorul BMW a dorit să demonstreze că automobilul modern nu mai are nevoie de o caroserie din metal pentru a păstra rigiditatea unei maşini.
Mai mult decît atât, soluţia oferită de BMW prin caroserie textilă nu este o piedică în calea ergonomiei şi utilizării restului componentelor maşinii.
Astfel, o parte dintre acestea sunt activate prin intermediul unor sisteme electro-hidraulice care modifică forma caroseriei maşinii. Spre exemplu, când blocurile optice sunt stinse, acestea sunt ascunse sub învelişul textil al caroseriei. Când sunt aprinse zona din partea secţiunii frontale se modifică atunci când caroseria permite deschiderea blocurilor optice faţă.
Acronimul GINA înseamnă "Geometry and Functions In N Adaptions" şi defineşte îmbinarea dintre designul futurist şi funcţionalitatea structurii de bază combinată cu „n” posibilităţi de adaptare a exteriorului maşinii.
(12 iun 2008, 11:40:24