vineri, 1 feb 2008 - Anul XIII, nr. 26 (3707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din istoria automobilului

1 februarie 1925 - este emisă prima poliţă de asigurare pentru un automobil. Contractul a fost încheiat de compania Travelers Insurance din Hartford, Statele Unite, pentru suma de 11.25 dolari. Asiguratorul se obliga în schimb să plătească în caz de accident daune cuprinse între 5000 şi 10.000 de dolari, o cifră fabuloasă pentru acele timpuri.

2 februarie 1923 - începe comercializarea la pompă a benzinei cu plumb. Carburantul era amestecat cu tetraetil de plumb pentru a se evita detonaţiile şi autoaprinderile la motor. Acest tip de combustibil creştea performanţele maşinii dar în schimb polua foarte puternic. Benzina cu plumb a fost creată şi testată de tehnicianul Thomas Midgley, angajat al General Motors.

4 februarie 1913 - este patentat pneul demontabil. Invenţia aparţine americanului Louis Henry Perlman din New York. Până atunci schimbarea unei anvelope însemna schimbarea întregului ansamblu format din jantă şi pneu. Tot în 1913 Michelin scoate pe piaţa europeană acelaşi tip de anvelopă demontabilă folosind însă un alt principiu constructiv.

4 februarie 1922 - Ford cumpără brandul Lincoln pentru 8 milioane de dolari. Edsel Ford, fiul lui Henry Ford - fondatorul companiei auto - este numit preşedintele companiei Lincoln. Achiziţia demonstra dorinţa lui Henry Ford de a diversifica gama de maşini, pentru a putea face faţă presiunilor concurenţiale venite de la General Motors. 

5 februarie 1878 - se naşte Andre Gustave Citroen. Provenit dintr-o familie de evrei olandezi, Citroen pune bazele companiei ce îi poartă numele în anul 1919.  Devine una din mărcile de frunte ale industriei auto din Franţa şi ajunge celebră după ce în 1934 lansează primul model cu tracţiune pe puntea faţă.

6 februarie 1954 - Mercedes introduce legendarul model 300 SL. Coupe-ul în două uşi dezvăluit la Salonul Auto de la New York este una din cele mai elegante şi luxoase maşini sportive ale vremii. Echipat cu un motor cu şase cilindri, de 215 CP/5800 rpm, modelul era capabil să atingă o viteză maximă de 250 de km/h. Acest coupe de excepţie a fost produs timp de trei ani, perioadă în care s-au vândut doar 1400 de exemplare 300 SL coupe. Bijuteria Mercedes de 29.000 de mărci a ajuns în garajele unor proprietari de vază, printre aceştia numărându-se regele Hussein al Iordaniei, Elvis Presley, Pablo Picasso şi Sophia Loren.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din istoria automobilului.
Dezmembrări Camioane Suceava •  •  •  •  •  •  • 
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Din istoria automobilului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Auto

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Legume gratinate 2 porţii - 50 minute 500g cartofi2 roşii1 vânătă mai mare sau 2 mai mici1 ceapă2 căţei de usturoi450g telemea2 linguri pastă de roşii2 linguri făină300ml supă de legume2 linguri cimbru proaspăt450ml iaurt4 linguri ulei2 ouăsare, piper ... Citeşte