Întreţinerea anvelopelor
Comparaţi presiunile cu valorile recomandate de producător sau cu marcajele de pe flancul anvelopelor.Efectuaţi o inspecţie vizuală pentru a detecta eventualele tăieturi, umflături sau deteriorări ale flancurilor.Verificaţi adâncimea benzii de rulare. Există un mic instrument disponibil pentru măsurarea cu precizie a benzilor de rulare.
Verificaţi şi reglaţi presiunile, dacă este necesar.
Curăţaţi murdăria din jurul supapelor, montaţi uniform capacele de ventil şi verificaţi eventualele pierderi de presiune (mai ales după umflare).
Îndepărtaţi pietricelele şi alte obiecte străine din banda de rulare.
Solicitaţi verificarea alinierii direcţionale dacă anvelopele faţă prezintă semne de uzură excesivă sau neuniformă.
Examinaţi, prin blocarea roţilor, frânele dacă anvelopele prezintă urme de uzură.
Solicitaţi echilibrarea roţilor şi a anvelopelor faţă dacă există urme de vibraţii, bătaie sau uzură neregulată a anvelopelor.
Protecţia anvelopelor
Solicitaţi echilibrarea roţilor şi a anvelopelor faţă dacă există urme de vibraţii, bătaie sau uzură neregulată.Evitaţi să conduceţi peste sau să loviţi marginile bordurilor sau alte elemente care prezintă proeminenţe.
Evitaţi să opriţi vehiculul pe suprafeţe acoperite cu ulei, unsoare, motorină sau alte substanţe chimice.
Înaintea unor deplasări care impun rularea cu viteză mare, reglaţi întotdeauna presiunea anvelopelor ca pentru încărcare maximă.
Înainte şi după deplasările lungi sau pe autostrăzi, examinaţi cu atenţie anvelopele şi verificaţi presiunea acestora (nu verificaţi presiunea când anvelopele sunt calde).
Evitaţi să conduceţi pe suprafeţe dure, neuniforme, distruse, sau pe suprafeţe acoperite cu deşeuri. Dacă nu puteţi evita aceste zone, verificaţi anvelopele imediat după aceasta, pentru a vă asigura că nu au rămas prinse obiecte străine în profilul benzii de rulare. Examinaţi pereţii laterali pentru a descoperi eventuale tăieturi sau umflături.