În cadrul proiectului PNRAS ”Reducerea abandonului școlar în Școala Gimnazială Burla”, derulat în unitatea de învățământ Școala Gimnazială Burla, s-a desfășurat activitatea extrașcolară „Călătorie culturală în Botoșani: Eminescu, tradiții și echitație” organizată sub formă de excursie pe durata unei zile, cu 86 elevi și 10 cadre didactice coordonatoare din Grupul Țintă, activitate outdoor prin intermediul cărora elevii și-au dezvoltat abilitățile, talentele și cunoștințele prin joacă și experiențe noi, îmbarcându-se într-o călătorie de neuitat într-o călătorie culturală în județul Botoșani, cunoscut pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru bogata sa istorie și cultură.
Grupul țintă care a beneficiat de aceste activități au fost elevii înscriși în proiectul PNRAS conform metodologiei de selecție, într-un număr de 86. Cadrele didactice responsabile implicate în proiect, care au însoțit elevii în această excursie au fost în număr de 10.
Călătoria prin județul Botosani a început cu o vizită ghidată la Casa Memorială ”Mihai Eminescu” din Ipotești, un loc deosebit, care păstrează legătura strânsă dintre marele poet național Mihai Eminescu și satul Ipotești, locul unde poetul a petrecut o parte din copilărie și tinerețe. Cei 86 de elevi din GT, au avut deosebita ocazie să descopere mai multe informații despre viața și opera celui mai mare poet al României și să viziteze locul simbolic, unde se păstrează amintirile despre viața privată și viața literară a lui Mihai Eminescu.
Elevii din GT, însoțiți de cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Burla, au avut oportunitatea de a cunoaște orașul Botoșani, prin interacțiunea cu locurile istorice și printr-o incursiune în istoria și cultura sa. Un tur pietonal în Centrul Vechi al orașului Botoșani a fost o experiență captivantă, plină de istorie și atmosferă locală. Orașulcu o istorie de aproape 600 de ani, oferă vizitatorilor o combinație de monumente istorice, arhitectură veche și povești interesante despre trecutul său cultural și social.Astfel, cei 86 de elevi și 10 cadre didactice din GT au dedicat fiecare oprire pentru următoarele obiective turistice : Piața Revoluției și Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Biserica „Sf. Gheorghe”, un lăcaș de cult construit în stil neoclasic la începutul secolului XIX, casa memorială dedicată lui Ștefan Luchian, unul dintre cei mai importanți pictori români din perioada interbelică, Muzeul Județean Botoșani, Biserica „Sf. Nicolae” (Biserica Veche), una dintre cele mai vechi biserici din oraș, datând din secolul al XVIII-lea, Teatrul „Mihai Eminescu”, un loc emblematic al culturii botoșănene, Parcul „Mihai Eminescu” un loc simbolic dedicat marelui poet, și nu în ultimul rând Casa Memorială Nicolae Iorga, o clădire care datează din secolul XIX și care adăpostește o colecție valoroasă de obiecte cu valoare patrimonială,muzeu dedicat vieții și operei acestuia, iar vizitele ghidate sunt o oportunitate ideală pentru a înțelege mai bine personalitatea și contribuțiile sale semnificative la cultura și istoria României.
Activitatea educativă de tip atelier de pictură pe ceramică tradițională tip Kuty, în care elevii au învățat despre tradițiile acestui meșteșug, a fost urmată de o vizită la fermă, demonstrație echitație și spectacol călărie.