Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a semnat în luna martie 2024 cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de Coordonator de reforme și/sau investiții pentru componenta C9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), contractul de finanțare nr. 760286/27.03.2024 pentru proiectul: Wastewater-based Genomic Surveillance of viral Pathogens for early prediction of public health risks (MetBio-WGSP).
Proiectul cu codul 167/31.07.2023 a fost aprobat în cadrul apelului de proiecte pentru Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI (PNRR), Investiția I8 – Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare și se desfăşoară în perioada 06.06.2024 - 30.06.2026.
Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea unui laborator mobil nou, integrat și scalabil și un flux de lucru bioinformatic pentru identificarea și validarea, pe baze genetice, a patogenilor virali cu semnificaţie din punct de vedere clinic, în ape uzate, permiţând astfel detectarea timpurie a liniilor de virus existente și emergente și estimarea prevalenței acestora în populație.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
O1: Efectuarea unei analize comparative din punct de vedere al performanței, acurateței și eficienței, a instrumentelor bioinformatice utilizate pentru detecţia variantelor genetice și a estimării abundenței relative a patogenilor infecţioşi, utilizând seturi de date simulate in-silico, precum și dezvoltarea unui pachet software pentru analiza datelor de secvențiere a apelor uzate.
O2: Determinarea metodologiei de prelevare și a caracteristicilor fizico-chimice ale apelor uzate pentru supravegherea mobilă a agenților patogeni virali actuali și emergenţi.
O3: Identificarea şi monitorizarea patogenilor potenţial infecţioşi în apele uzate prin secvenţiere de nouă generaţie (NGS)
O4: Integrarea uneltelor software cu platforma online Galaxy, pentru utilizarea de către comunitate și validarea uneltelor de bioinformatică dezvoltate pentru analiza datelor de secvențiere din ape uzate.
Valoarea totală a proiectului este de 5.600.000,00 lei (fără TVA), reprezentând echivalentul sumei de 1.127.146,11 euro.
Date contact
Director de proiect: Alexander ZELIKOVSKY
E-mail: alex.zelikovsky@gmail.com
„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României“.