joi, 12 nov 2020 - Anul XXV, nr. 267 (7572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

COMUNICAT DE PRESĂ

RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA, JUDEȚUL SUCEAVA

Mănăstirea Probota, sat Probota, oraș Dolhasca, cod poștal 727176, județul Suceava, a semnat în luna octombrie 2017 Contractul de  Finanțare nr. 582 din 11.10.2017, pentru proiectul „RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA JUDEȚUL SUCEAVA”, Cod SMIS 117875, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a proiectului este de 22.665.387,06 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 22.207.414,51 lei.

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 este Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, iar Organismul Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, sat aparținător al orașului Dolhasca din județul Suceava, prin reabilitarea complexului monahal, monument istoric, Mănăstirea Probota și transformarea locașului într-un „leagăn pentru toți iubitorii de istorie, artă, cultură și spiritualitate”. Dorința de a implementa proiectul are temeiuri mai mult decât justificate și solide, având în vedere că Mănăstirea Probota este o mănăstire ce se remarcă prin unicitatea artistică și arhitecturală, fiind, în același timp, reprezentativă pentru epoca istorică în care a fost construită. Specialiștii consideră că Biserica „Sf. Nicolae" din cadrul Mănăstirii Probota este o capodoperă a arhitecturii medievale, vizitatorii putând admira astăzi bogăția de forme și elemente arhitecturale, rafinamentul artistic, măiestria și complexitatea ornamentațiilor cu care a fost împodobită.

Obiectivele specifice:

1.Consolidarea și restaurarea patrimoniului cultural al Mănăstirii Probota;

2.Creșterea vizibilității monumentului pe plan local, regional, național și internațional;

3.Creșterea nivelului de informare în ceea ce privește Mănăstirea Probota;

4.Creșterea nivelului de promovare și vizibilitate al Mănăstirii Probota;

5.Organizarea și susținerea unor evenimente pentru prezentarea rezultatelor obținute, dar și pentru promovarea monumentului, consolidarea educației religioase și desfășurarea de activități cultural-educative în rândul tinerilor;

6.Creșterea nivelului de satisfacție al turiștilor care vizitează Mănăstirea Probota;

7.Creșterea numărului de vizitatori ai Mănăstirii Probota.

Rezultatele proiectului:

Creșterea numărului de obiective de patrimoniu în stare de conservare foarte bună și bună; Unitate măsură: Obiective; Valoare referință: 0; Valoare țintă: 1

Obiective de patrimoniu cultural restaurate; Unitate măsură: Valoare referință: 0; Valoare țintă: 1

Turism durabil: Creșterea numărului preconizat de vizite la siturile din patrimoniul cultural și natural și atracțiile care beneficiază de sprijin; Unitate măsură: Vizite/an; Valoare ținta: 180

Numărul de obiective de patrimoniu restaurate/ protejate/ conservate; Unitate măsură: nr; Valoare ținta: 11

Numărul de vizitatori înainte, respectiv după intervenția asupra obiectivului de patrimoniu care beneficiază de sprijin (Valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului - 670); Unitate măsură: nr; Valoare țintă: 900.

Atât intervențiile directe asupra monumentului, cât și intervențiile indirecte au rolul de asigurare a stabilității și integrității construcției.

Monumentul istoric vizat de proiect se află într-o zonă cu potențial turistic, atât natural cât și antropic, așadar proiectul are un impact pozitiv asupra indicatorilor turistici precum creșterea numărului de vizitatori și a numărului de turiști, a numărului de unități de cazare și a numărului de înnoptări în structurile de cazare din județul Suceava si din regiunea Nord Est.

Investiția a inclus măsuri de susținere a colectării selective a deșeurilor, de creștere a gradului de recuperare şi reciclare a deșeurilor şi gestionare corespunzătoare cu respectarea principiilor strategice şi a minimizării impactului asupra mediului şi sănătății umane.

Impactul asistenței financiare asupra implementării proiectului este unul pozitiv, de natură să accelereze dezvoltarea domeniului digitizării patrimoniului cultural, generând noi oportunități în domeniul cercetării și dezvoltării economice.

Perioada de implementare a proiectului este de 39 de luni (11.10.2017 – 31.12.2020).

Grupul țintă al proiectului  este reprezentat, în cea mai mare măsură, de turiștii ce vor vizita în următorii ani complexul monahal Mănăstirea Probota. Pe categorii, grupul țintă se poate clasifica în beneficiari direcți și beneficiari indirecți.

Pentru informații suplimentare despre derularea proiectului, vă rugăm să contactați Mănăstirea Probota la tel. 0744493128, e-mail: anastireaprobota@yahoo.com, Maica stareță: TURCANU Constanta (Marina).

Investim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA, JUDEȚUL SUCEAVA.
 Vizualizări articol: 1094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL LA MĂNĂSTIREA PROBOTA, JUDEȚUL SUCEAVA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei