Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, ieri, că atunci când discutăm despre conceptul de sănătate publică, un rol primordial îl are prevenţia, iar o pregătire foarte bună a populației în ceea ce privește prevenția ar trebui să fie esențială, informează MEDIAFAX.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri despre vaccinare, în București, că prevenția este unul dintre pionii principali care stau la baza conceptului de sănătate publică.
„Atunci când discutăm despre conceptul de sănătate publică, prevenţia are un rol primordial pentru că orice lucru pe care îl aducem în dezbatere: discutăm despre vaccinuri, discutăm de oncologice ne duce cu gândul la nişte bugete pe care uneori le avem, uneori nu le avem, dar ca să le avem trebuie să pregătim foarte bine populaţia. Atunci când facem, de exemplu, proiect pilot - da, sigur putem vaccina adulţii, dar adulţii vor să se vaccineze înainte de a pregăti noi foarte bine aceste lucruri”, spune ministrul.
Ea a precizat și faptul că pregătirea populației în sensul conștientizării importanței prevenției este esențială, deoarece dacă oamenii nu înțeleg ce trebuie să facă, atunci imunizarea este compromisă.
„Mai întâi trebuie să ne asigurăm că populaţia este suficient de bine pregătită astfel încât atunci când se investeşte în achiziţia de vaccinuri acestea să fie şi administrate. Să nu uităm ce s-a întâmplat în 2008 cu HPV-ul când o mare cantitate a fost distrusă pentru că populaţia nu a înţeles ce trebuie făcut”, a mai spus Pintea.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, în contextul vaccinării, că România trebuie să-și alinieze legislația la ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene.
„Acest sistem bazat pe programe de sănătate care este necesar în România în acest moment nu poate să rămână aşa. Trebuie să ne gândim la o aliniere a legislaţiei din România la ceea ce se întâmplă în UE unde vaccinurile reprezintă produse care sunt compensate într-o măsură mai mare sau mai mică de către sistemele de sănătate pentru că dreptul de a fi vaccinat trebuie să îl aibă orice cetăţean indiferent de vârstă, într-o ţară”, spune Rafila.
Acesta s-a referit, în primul rând, la persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile, dar și la restul populație.