Camera Deputaților a adoptat, decizional, un proiect prin care clădirile unităților de învățământ construite înainte de 1978, trebuie să fie expertizate pentru încadrare lor în clasa de risc seismic, până la 1 ianuarie 2021, informează MEDIAFAX. În caz contrar, vor fi date amenzi între 1.000 și 10.000 lei.
Proiectul de lege modifică Ordonanța Guvernului 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente și a fost adoptat cu 267 de voturi „pentru”, iar un deputat nu și-a exprimat votul.
Inițiativa legislativă prevede măsuri pentru reducerea riscului seismic al unităților și al instituțiilor de învățământ, construite înainte de 1978 și amenzi între 1.000 și 10.000 de lei pentru conducătorii de instituții de învățământ care împiedică expertizarea și consolidarea clădirilor pe care le administrează.
Doar clădirile expertizate după 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare, iar expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor în clasa de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până pe 1 iulie 2024.
„Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenţei unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024. Sursa de finanţare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale”, conform inițiativei legislative.
Sunt prevăzut și amenzi pentru conducătorii instituțiilor publice care nu încep sau împiedică procedurile legale, între 1.000 și 10.000 de lei.
„Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ care au fost construite înainte de anul 1978 se va sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei”, arată proiectul de lege.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor va fi făcută de organele cu atribuții de control ale primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor.
Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat, pe 19 decembrie 2018, Camera Deputaților a adoptat-o, ieri, decizional, prin urmare proiectul urmează să ajungă la promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis.