România a cheltuit aproximativ 100.000 de euro cu organizarea și desfășurarea exercițiului Seism 2018, declară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, dar „suma nu a fost una mare pentru câștigul pe care îl avem”, informeaz[ MEDIAFAX.
Raed Arafat a declarat, ieri, într-o conferință de presă la Constanța, că banii pentru Exercițiul Seism 2018, care a avut loc în luna octombrie a anului trecut, au venit atât de la Uniunea Europeană, cât și de la ceilalți parteneri participanți la desfășurarea sa, iar România a investit o sumă echivalentă a aproximativ 100.000 de euro.
„Nu o am în cap exact (suma - n.r.), dar cred că a fost câteva sute de mii de lei. Nu știu dacă erau 400 sau 600.000 de lei. Deci o sumă care, comparativ cu ce a dat și Uniunea Europeană, ca au dat și ei aproape 100 și ceva de mii de euro, și suma cheltuită de fiecare partener care a venit și a folosit avioane, vapoare, spitalul israelian care a venit pe mare și un avion care a adus 160 de persoane cu echipamente cu tot…Deci suma investită de noi nu a fost una mare pentru câștigul pe care îl avem”, a declarat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, în urma exercițiului Seism 2018, concluziile se vor trage în următoarea perioadă, după finalizarea raportului.
„Raportul este în ultima etapă acum, de consultare. Este realizat, iar în momentul în care suntem gata cu el o să ieșim și cu anumite aspecte, care să prezinte ce urmează după exercițiul acesta și ce am învățat din exercițiul respectiv”, a declarat Raed Arafat.
Exerciţiul national „Seism 2018” a constat în punerea în aplicarea a concepţiei naţionale de răspuns post-seism. Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7, 5 pe scara Richter, urmat de mai multe replici. Autorităţile au testat astfel modul de răspuns la cutremur, modalitatea cum reacţionează fiecare din judeţele ţării pentru a veni în sprijinul zonelor calamitate şi, cel mai important, modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi cele centrale, într-o astfel de situaţie.