Vicepremierul Ana Birchall a declarat, marți, că, în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, unul dintre cele mai importante subiecte este legat de securitatea energetică a Europei Centrale și de Est (ECE), informează MEDIAFAX.
România participă la șase proiecte ale Inițiativei celor Trei Mări dintre care trei sunt deschise și țărilor care nu fac parte din inițiativă, a afrmat Ana Birchall, vicepremierul însărcinat cu dezvoltarea parteneriatelor strategice pentru România, în cadrul Summitului celor Trei Mări.
De asemenea, oficialul român a precizat că cele trei propuneri din cadrul Inițiativei care au un mare potențial de a reduce decalajele regiunii cuprind proiecte din digital, energie și privind situația hidrografică a regiunii, iar un mare accent va fi pus pe securitatea energetică. „Trebuie să i se ofere fiecărui cetățean din regiune dreptul la energie verde. (...) Proiectul BURA va ajuta - va crește securitatea energetică a regiunii. Securitatea energetică are implicații serioase în regiune”, a precizat Birchall.
De asemenea, oficialul român a completat că este cel mai important faptul că țările din regiune și participante la Inițiativă au rute comune.
„Inițiativa celor Trei Mări poate contribui la integrarea în Uniunea Europeană. (...) Inițiativa se aliniază cu strategia noastră externă”, a mai susținut Birchall.
În plus, în contextul în care România este direct interesată în a asigura securitatea regională, Inițiativa celor Trei Mări este o platformă între țările din Estul Europei și servește ca o platformă pentru a schimba bune practice în regiune.
„Mai mult, aceasta trebuie să fie folosită pentru a îmbunătăți viața cetățenilor din regiune. Țările din Balcanii de Est au acum o oportunitate de a deveni membri ai UE”, a punctat Birchall. În plus, această inițiativă poate veni în ajutorul eforturilor făcute de Republica Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Vicepremierul a mai spus că interconectivitatea este cuvântul cheie care ar trebui să marcheze relațiile dintre țările implicate în Inițiativa celor Trei Mări. „O interconectivitate mai bună poată crește cooperarea dintre țări. (...) Interconectivitatea contribuie și la dezvoltarea economică a regiunii”, a mai spus Birchall.
De asemenea, interconectivitatea poate facilita securitatea și turismul, precum și legăturile directe dintre economiile implicate în Inițiativa celor Trei Mări, a mai susținut vicepremierul. În plus, în acest context, oamenii și țările din regiune nu sunt lăsați în afara marilor tendințe, astfel că toate țările din regiune sunt împinse în aceeași direcție.
La Bucureşti s-a desfășurat, luni și marți, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.