România se află pe locul 6 din 10 țări cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile din totalul de malware mobil, după Polonia, Italia, Belgia, Kazakhstan și SUA, arată un raport anual despre ransomware și programe de mining și criptomonede al Kaspersky Lab, informează Mediafax.
„Numărul utilizatorilor de internet atacați cu software de mining de criptomonede a crescut de la 1,9 milioane, la 2,7 milioane într-un an. Statisticile pe ultimele 24 de luni arată că aceste programe vizează în special piețele în curs de dezvoltare”, spun specialiștii.
Raportul arată că „în timp ce programele ransomware le pot oferi infractorilor cibernetici venituri potențial mai mari, dar unice per lovitură, cu programele de mining obțin mai puțini bani, dar pe termen lung, iar această tendință câștigă popularitate în rândul comunității de infractori cibernetici”.
Experții Kaspersky Lab au detectat o schimbare semnificativă în ceea ce privește amenințările cibernetice: atacurile pe PC și mobile asupra utilizatorilor unici au scăzut dramatic, în perioada 2017-2018 (cu aproape 30, respectiv 22,5%). „Infractorii cibernetici aleg, în schimb, să facă bani din programe de mining de criptomonede - care creează o nouă unitate (sau monedă) folosind puterea de calcul a PC-ului sau a dispozitivelor mobile ale victimei. Programele de mining fac acest lucru pe socoteala altora, capitalizând puterea computerelor și a dispozitivelor fără știrea deținătorilor”, spun autorii studiului.
Totodată, numărul programelor de mining de criptomonede pentru PC crește semnificativ, iar numărul total de utilizatori care au întâlnit acest tip de amenințare a crescut de la 1.899.236 între 2016-2017, la 2.735.611 în perioada 2017-2018.
„Programele de mining de criptomonede devin o amenințare, atacurile unice crescând cu 9,5%. În ansamblu, acestea au vizat aproape 5.000 de utilizatori între 2017 și 2018, comparativ cu aproximativ 4.500 de utilizatori, între 2016 și 2017. În special utilizatorii de dispozitive mobile din China sunt victimele acestei amenințări”, menționează Kaspersky Lab.