Aplicarea noii legi a pajiştilor naşte în continuare controverse şi ridică semne de întrebare pentru crescătorii de animale. Legea 86, cea care ar trebui să pună ordine în utilizarea şi administrarea păşunilor, este departe de a-şi atinge obiectivele.
Legea prevede întocmirea de amenajamente pastorale, ca o condiţie obligatorie pentru închirierea păşunilor, un proiect care presupune printre altele determinarea structurii solului, compoziţia floristică, vecinătăţile, căile de acces şi lucrările obligatorii pe care utilizatorii trebuie să le facă pentru întreţinerea păşunilor. Ghidul de întocmire pentru amenajamentele pastorale nu este disponibil nici la această dată. Până pe 15 februarie 2015, proiectele pentru amenajamentele pastorale trebuie finalizate iar până pe 1 martie trebuie încheiate contractele de închiriere şi concesionare. Lucru imposibil, spune Ardelean Coraş, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Narcisa” din judeţul Timiş, deoarece un proiect de amenajament pastoral implică nu numai muncă ci şi timp. Trebuie luate probe de sol, probe de floră, trebuie efectuate măsurători ale suprafeţelor. Cei care realizează proiectul au nevoie de foarte multe documente şi acestea nu pot fi depuse decât de către deţinătorul de pajişti. În lipsa amenajamentelor pastorale, Legea 86 devine inoperabilă.
Un alt punct al legii 86 se referă la organizarea de licitaţii, fără a se preciza cum se vor derula acestea – dacă vor avea prioritate sau nu proprietarii de animale din comună sau poate licita oricine şi oriunde suprafeţe de păşunat. Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Timiş, consideră că legea ar trebui să stabilească norme clare şi precise pentru atribuirea păşunilor şi pajiştilor. Legea 86 atribuie păşune crescătorilor de animale pe o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani şi îşi propune să conserve şi să întreţină suprafeţe de păşune inventariate în România la 1 ianuarie 2007.
La 1 martie va fi demarată acţiunea de depunere a cererilor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Crescătorii de animale nu ştiu cum trebuie să procedeze şi nici cum se va desfăşura acest proces – ce adeverinţe şi acte sunt necesare pentru a intra în posesia contractelor de închiriere. Fermierii se tem că şi în 2015 vor rămâne în vigoare reglementările anterioare de utilizare a păşunilor.