Chirurgii de la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş au efectuat anul acesta 232 de operaţii pe cord la copii cu diverse malformaţii congenitale, în timp ce la Spitalul "Marie Curie" din Capitală au fost realizate 17 operaţii de acest fel, de către medici români şi italieni.
Conform informaţiilor primite de la Institutul de Chirurgie cardiovasculară din Târgu Mureş, în cursul anului 2013, medicii chirurgi de la Târgu Mureş au efectuat 232 de operaţii pe cord la copii cu diverse malformaţii congenitale cardiace. Din totalul de 232 de operaţii, 49 au reprezentat urgenţe, iar 31 dintre acestea au fost efectuate la nou-născuţi (0 - 28 de zile), informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Tot în anul 2013, Ministerul Sănătăţii a demarat Programul de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, în colaborare cu clinica San Donato din Milano şi fundaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo.
În cadrul acestuia, până în prezent, la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Capitală au avut loc trei misiuni medicale desfăşurate în lunile septembrie (23 - 26.09.2013) şi decembrie (2 - 8.12.2013 şi 9 - 13.12.2013), în care medicii şi asistenţii români aflaţi în programul de pregătire împreună cu specialiştii italieni au efectuat în total 17 operaţii pe cord la copii cu malformaţii congenitale cardiace cu vârste cuprinse între 0 şi 15 ani.
Scopul fundamental al programului l-a reprezentat creşterea capacităţii operatorii în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice prin formarea şi perfecţionarea medicilor care vor opera în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "M.S. Curie" Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare laşi şi Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Printre obiectivele proiectului s-au numărat: efectuarea de operaţii în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "M.S. Curie", stagii de pregătire în Clinica San Donato din Italia, schimburi de experienţă în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.
Proiectul s-a adresat atât medicilor anestezişti cât şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor de ultimul an din ambele specialităţi, care vor să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi să îşi desfăşoare activitatea profesională în centrele mai sus menţionate.
Începând din luna ianuarie 2014, încă doi doctori români, un chirurg şi un cardiolog, vor fi trimişi spre formare în Italia în cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice.
Ministerul Sănătăţii îşi propune şi pentru 2014 dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare pediatrice, astfel că a inclus pentru prima dată în programele naţionale de sănătate un program de tratament prin chirurgie cardiovasculară pediatrică. Principalul obiectiv al acestui program îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu afecţiuni cardiovasculare şi reducerea incidenţei complicaţiilor şi a mortalităţii specifice prin asigurarea accesului la proceduri de diagnostic şi tratament în domeniul chirurgiei cardiovasculare.