Guvernul va prelungi perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat regional exceptată de la obligaţia notificării Comisiei Europene până la 30 iunie 2014, schemă aprobată în 2008 cu un buget total de maxim 1 miliard euro, fiind estimate acorduri de finanţare viitoare de 400 milioane euro.
Până la 21 octombrie au fost aprobate, în baza acestei schemei de ajutor de stat, 31 de proiecte de investiţii spre finanţare, în valoare totală de 947,24 milioane euro, care vor genera un număr de circa 9.600 de locuri noi de muncă. Pentru acestea, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va acorda un ajutor de stat în cuantum de maxim 332,24 milioane euro, din care s-au plătit deja 126,22 milioane euro pentru investiţiile realizate.
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat pentru dezvoltare regională expira la 31 decembrie anul acesta, însă ar putea fi prelungită până la 30 iunie anul viitor, potrivit unui paragraf din "Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014 – 2020"
"Având în vedere impactul pozitiv al schemei de ajutor de stat, precum și prevederile noilor Orientări privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020, Guvernul și-a exprimat intenţia prelungirii valabilităţii acesteia până la data de 30 iunie 2014, inclusiv, notificând în acest sens Comisiei Europene prelungirea valabilităţii hărţii ajutorului de stat regional pentru România. Comisia Europeană a emis la data de 25 octombrie 2013 Decizia de aprobare a prelungirii valabilităţii actualei hărţi regionale pentru România până la data de 30 iunie 2014, inclusiv, ceea ce permite prelungirea valabilităţii schemelor de ajutor de stat regionale", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Executivul urmăreşte astfel susţinerea proiectelor de investiţii de anvergură, cu efecte semnificative în economie, orientate spre sectoare de activitate de vârf care pot constitui o sursă de transfer de tehnologie, care contribuie la dezvoltarea regiunilor şi determină obţinerea unui efect multiplicator prin antrenarea şi a altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii.
"Prin adoptarea acestui act normativ se urmăreşte dezvoltarea regională a tuturor regiunilor României prin atragerea de investiţii mari şi crearea de locuri de muncă în întreprinderi care activează în domenii de vârf ale economiei, şi, implicit creşterea veniturilor la bugetul general consolidat", se arată în documentul citat.
Realizarea proiectelor va implica crearea de noi locuri de muncă şi menţinerea acestora pe termen mediu, respectiv cinci ani de la finalizarea investiţiei.
Creditele de angajament pentru emiterea de acorduri de finanţare se vor aloca din bugetul Ministerul Finanţelor - capitolul Acţiuni Generale, prin programul "Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor de investiţii".
Schema de ajutor de stat este exceptată de la obligaţia de notificare, actul normativ prin care se prelungeşte valabilitatea acesteia urmând a fi transmis spre informare Comisiei Europene în termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare.