Preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că majorarea salariului minim nu este suficientă în contextul introducerii unei accize la carburant şi că înainte de extinderea bazei de impozitare ar fi necesară o revizuire integrală pentru că s-a ajuns la derapaje.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa" a spus că, dintr-un anumit punct de vedere, susţine creştere salariului minim, dar aceasta este insuficientă, ceea ce arată că nu se doreşte eliminarea fraudei fiscale şi încă se întreţine indirect o cheltuială suplimentară de asistenţă socială către persoanele active.
Liderul sindical a arătat că majorarea salariului minim este insuficientă în contextul introducerii unei accize de şapte eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină.
"Creşterea benzinei este estimată la 10 la sută. Preţul de combustibil majorat cu 10 la sută va da inflaţie suplimentară de 4 - 5 la sută pe medie, iar creşterea salariului nu este suficientă. Prin mecanismele existente, nu se face decât o aglomerare a salariilor pe salariul minim pe economie şi acest lucru nu arată decât că piaţa gri şi cea neagră funcţionează", a mai spus preşedintele "Cartel Alfa".
Legat de propunerea de extindere a bazei de impozitare, Hossu consideră că ar trebui făcută o revizuire integrală a acesteia pentru că s-a ajuns la derapaje.
"Spre exemplu, vezi impozitarea pentru închirierea locuinţei, măsură care creează discriminare între diferiţi cetăţeni. Impozitează nejustificat, avantajându-i pe cei cu venituri mari. Cei cu mai multe venituri mici trebuie să plătească mai mult, deşi depăşesc plafonul maximal, de cinci ori venitul mediu", a declarat preşedintele CNS "Cartel Alfa".
Totodată, Bogdan Hossu consideră că reducerea CAS nu ar trebui aplicată doar angajatorului, ci şi angajaţilor.
"Încă o dată, am constatat că, deşi contribuţiile sunt ale angajatorilor şi ale angajaţilor, se dă impresia că, de fapt, cei 60 la sută fiscalitate pe locul de muncă e numai obligaţia angajatorilor, ceea ce este fals. (...) Prin reducerea CAS doar la angajator se dezechilibrează sistemul. Această reducere fiscală unilaterală şi în domeniul de asigurări sociale va pune cu atât mai mult sub semnul întrebării capacitatea sistemului de pensii de a face faţă necesarului", a mai spus Hossu.
În ce priveşte majorarea pensiilor, liderul sindical precizează că aceasta este o obligaţie legală, nu o opţiune. El atrage însă atenţia că transferul de la pilonul I la pilonul II nu face decât să subţieze pilonul I iar efectul va fi negativ pe termen mediu.
Bogdan Hossu a vorbit şi despre privatizări, arătând că acestea se pot face, însă impresia sindicatelor este că se doreşte doar obţinerea imediată a unor bani pentru a se acoperi deficitul la bugetul de stat.
"Vânzarea unor instituţii profitabile, cum sunt întreprinderile din domeniul energiei, nu fac decât să vindem rapid din nevoia de bani pe care Guvernul o are şi nu prezintă nici o îmbunătăţire a luptei împotriva fraudei fiscale", a explicat Hossu.