Peste 8.300 de angajaţi din sistemul sanitar au semnat, în ultimele 24 de ore, pentru declanşarea conflictului de muncă, după ce Federaţia Sanitas a depus luni, la Ministerul Muncii, documentaţia necesară pentru începerea acestuia, a declarat, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.
"De ieri până azi, în nici o zi şi jumătate, sunt deja peste 8.300 de semnături adunate, ceea ce arată că gradul de nemulţumire în rândul salariaţilor este foarte mare", a mai spus, marţi, Sepi.
El a precizat că Federaţia Sanitas va continua calendarul de proteste anunţat, în condiţiile în care problemele semnalate nu sunt rezolvate.
Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate, în octombrie ar urma să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.
Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, condiţia "preliminară şi nenegociabilă" a Coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în 10 septembrie, că posibilele proteste anunţate de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul Sanitar nu se justifică şi nu au temei real, atâta timp cât ministerul a pus în dezbatere publică un pachet de legi, şi a precizat că aşteaptă toţi partenerii la dialog.