Patronatul Naţional al Viei şi Vinului anunţă că susţine "ferm poziţia Guvernului de a permite conducătorilor auto consumul a maximum «un pahar de vin»", în contextul în care majoritatea ţărilor UE nu sancţionează contravenţional o concentraţie de alcool de 0,2 miligrame în sânge.
Potrivit sursei citate, în UE, doar România, Cehia, Ungaria şi Slovacia au, în prezent, 0 (zero) limita concentraţiei alcoolice permise, restul statelor membre nesancţionând contravenţional consumul de alcool de 0,2 miligrame alcool în sânge.
"Statele cu educaţie în consumul de vin din Uniunea Europeană promovează consumul moderat de vin şi, în acest context, susţinem ferm poziţia Guvernului de a permite conducătorilor auto consumul a maximum «un pahar de vin»", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Patronatul Naţional al Viei şi Vinului mai afirmă că adoptarea măsurii de ridicare a nivelului concentraţiei de alcool permise se traduce prin "respectul datorat conducătorilor auto oneşti şi credibilizarea acestora, încurajarea turismului şi gastronomiei româneşti şi încurajarea consumului moderat de vin - de exemplu, degustări specializate în crame, evenimente sociale, masa de prânz însoţită de un pahar de vin etc.".
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificări la Codul rutier astfel încât cei care vor merge la nunţi vor putea să bea un pahar de vin sau un pahar de bere fără să fie sancţionaţi.
Ponta a susţinut că a aplicat regulile europene în ceea ce priveşte consumul de alcool.
"Până la 0,2 (miligrame alcool pur în aerul expirat - n.r.) nu e nici măcar contravenţie. 0,2 înseamnă un pahar de bere sau... Dar de la 0,5 în sus - nu 0,8 - să fie infracţiune, exact cum se întâmplă în toată Europa - până la 0,2 vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă la un pahar de vin, nu e nici măcar contravenţie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracţiune", a anunţat Ponta.
El a precizat că a lucrat cu echipa ministrului de Interne astfel încât noul Cod rutier să-şi atingă scopul, respectiv acela al siguranţei mai mari pe şosele.
Ponta a fost întrebat de un jurnalist dacă prevederea de 0,2% alcoolemie se referă la concentraţia din sânge sau cea din aerul expirat.
"Am vrut să anunţ o schimbare de principiu pe care o înţeleg şi eu fără să ştiu să vă răspund cu sângele sau cu aerul. Ştiu să vă spun următorul lucru, că 90% din cetăţenii acestei ţări au spus un lucru: dacă mă duc la o terasă şi după ce am jucat fotbal şi beau o bere îmi iei permisul? Dacă mă duc la nuntă şi ciocnesc cu nuntaşul îmi iei permisul? Am întrebat cum e în UE, mi s-a spus că până la 0,2, care înseamnă nu ştiu, o bere, două... Nu poţi să spui chestia asta, pentru că depinde de persoană. Dumneavoastră de exemplu vă îmbătaţi mai repede decât mine, pentru că e vorba de greutate şi de cantitatea de sânge a fiecăruia (...) Am lucrat cu medicii legişti, contează foarte mult greutatea, starea de sănătate", a susţinut Ponta.
Premierul a afirmat că modificările propuse presupun o înăsprire a legislaţiei pe de o parte, dar şi o relaxare a acesteia în cazul celor care consumă o cantitate minimă de alcool.
"E mai dur pentru cei care beau mai mult, e infracţiune mai repede, dar pentru cei care ciocnesc un pahar la ziua cuiva nu-i mai luăm permisul pentru asta", a explicat Ponta.