Doi medici şi o asistentă au fost sancţionaţi cu reducerea salariului pe trei luni în cazul copilului de trei ani mort în luna iunie în urma unei operaţii de polipi la Spitalul Judeţean din Sibiu, conducerea unităţii anunţând, vineri, că în acest caz au fost "deficienţe de ordin administrativ".
Reprezentanţii Spitalului Judeţean Sibiu au prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, concluziile finale ale anchetei în cazul copilului mort, în luna iunie, în urma unei operaţii de extirpare a polipilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Managerul interimar al unităţii, medicul Radu Chicea, a precizat că Alexandru Bogdan a murit în urma unui laringospasm, nefiind implicate "deficienţe de tehnică medicală, operatorie sau anestezică".
"Cauza decesului a fost stopul cardio-respirator, cel mai probabil neurogen reflex, adică laringospasm, şi encefalopatia hipoxică consecutivă stopului cardio-respirator resuscitat. În cauzele decesului nu pot fi implicate deficienţe de tehnică medicală, operatorie sau anestezică, acest fapt rezultând din analiza foii de observaţie, din concluziile raportului de expertiză medico-legală şi din analiza declaraţiilor tuturor celor implicaţi în activitatea de îngrijire a pacientului Bogdan Alexandru", a declarat Radu Chicea.
Potrivit acestuia, în urma anchetei realizate de Comisia de Etică şi Deontologie Medicală şi de Consiliul Etic au fost constatate "deficienţe de ordin administrativ". Din acest motiv, s-a decis sancţionarea medicului curant al copilului cu reducerea salariului de bază cu zece la sută, pe o perioadă de trei luni, pentru că "nu a respectat protocolul de supraveghere post-operatorie şi nici circuitele formale de internare a bolnavului, în integralitatea lor".
Totodată, a fost sancţionat medicul şef al Secţiei Clinice ORL cu reducerea salariului de bază cu zece la sută, pe o perioadă de trei luni, deoarece "nu a respectat protocolul de internare şi pentru organizare funcţională deficitară a secţiei".
Aceeaşi sancţiune a fost aplicată şi asistentei care "nu a supravegheat corect bolnavul şi nu a anunţat la timp medicul curant despre modificarea stării pacientului".
Întrebat dacă ar fi fost posibil ca Alexandru Bogdan să fi trăit, în cazul în care asistenta ar fi rămas lângă copil, Radu Chicea a spus că este greu să se pronunţe.
Totodată, întrebat dacă asistenta ar fi avut timp să rămână lângă copil, medicul Radu Chicea a spus că nu erau foarte mulţi pacienţi internaţi în acel moment şi că asistenta ar fi trebuit să supravegheze mai atent copilul.
"Sunt trei asistente pe tură la 10-12 bolnavi în secţia ORL. În acea zi nu erau foarte mulţi pacienţi. Copilul ar fi trebuit supravegheat mai atent", a precizat Radu Chicea.
Rezultatele anchetai mai arată că nu a fost respectat protocolul conform căruia pacientul trebuia operat la Spitalul Clinic de Pediatrie, nu a fost obţinut avizul informal al managerului, copilul nu a fost monitorizat în salonul post-operator şi a fost supravegheat doar "intermitent" de asistentă, restul sarcinilor revenindu-i mamei.
Întrebat dacă sancţiunile primite vor fi singurele aplicate celor implicaţi în moartea copilului, Radu Chicea a spus că "spitalul poate efectua cercetare şi trage concluzii pe linie disciplinară, cele profesionale revenind Colegiului Medicilor, iar cele de natură penală organelor în drept".
În luna iunie, un bărbat din Sibiu, Ovidiu Nicolae Bogdan, a organizat o conferinţă de presă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru a anunţa că fiul său de trei ani şi jumătate, Alexandru Ioan Bogdan, a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor realizată în unitatea medicală, bărbatul spunând că este vorba despre un caz de malpraxis.
El spunea că, în 5 iunie, şi-a dus copilul la spital pentru operaţie şi l-a lăsat împreună cu soţia sa, iar după intervenţia chirurgicală copilul a fost dus în salon la mamă, care a sesizat, la scurt timp, că acesta avea urme de sânge pe faţă, iar buzele i se învineţiseră. Doctorul Gabriel Rusu l-a resuscitat manual pe copil, micuţul fiind mutat în Secţia de terapie intensivă, unde a avut respiraţie neregulată timp de două zile, după care nu a mai respirat singur deloc, fiind ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor. Ulterior, copilul a făcut un stop cardiac la Secţia de terapie intensivă, apoi a murit.
Bărbatul afirma că a depus reclamaţie la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor şi a sezizat Parchetul pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale".
Întrebat de ce a adus copilul la Spitalul Judeţean Sibiu pentru operaţie, deşi există un Spital de Pediatrie în oraş, bărbatul spunea că el, personal, a fost operat de două ori de medicul la care şi-a adus copilul şi, având mare încredere în acesta, a vrut să-l opereze şi pe cel mic.
Radu Chicea, la acea vreme director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, declara că Secţia ORL a unităţii nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), deoarece operaţiile majore sunt făcute în blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie. Potrivit acestuia, operaţia de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul este considerată o "intervenţie minoră", care nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite, de aceea a fost făcută în Secţia ORL, şi nu în blocul operator.
Radu Chicea afirma, totodată, că spitalul are în dotare aparatură de resuscitare, doar că în Secţia ORL aceasta nu este considerată necesară. El spunea că în cazul băieţelului care a murit în urma operaţiei nu a fost vorba despre lipsa dotării, ci despre faptul că s-a observat târziu că are nevoie de manevre de resuscitare.
Chicea, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, anunţa că medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a întâmplat şi dacă a fost sau nu vorba despre o culpă medicală.
Ulterior, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, anunţa că la Spitalul Judeţean Sibiu nu vor mai putea fi consultaţi şi operaţi copiii, decizia fiind luată după ce copilul de trei ani şi jumătate a murit în urma unei operaţii de extirpare a polipilor făcută la această unitate medicală.
La rândul lor, procurorii Parchetului Tribunalului Sibiu au anunţat că au deschis un dosar de urmărire penală în acest caz.
În 21 iunie, reprezentanţii comisiei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Sibiu care au anchetat cazul copilului mort în urma unei operaţii de polipi au anunţat primele rezultate, susţinând că au fost respectate circuitele administrative şi profesionale şi că nu au existat erori chirurgicale.
În iulie, conducerea spitalului anunţa că dosarul copilului a fost trimis la Institutul de Medicilă Legală din Cluj-Napoca pentru a stabili cauza decesului.