Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că nu reprezintă o problemă ca un politician să vorbească la telefon cu un judecător sau procuror, ci conţinutul unei astfel de convorbiri şi în ce măsură are drept scop o ingerinţă în justiţie şi în prezent mesajul dat de Traian Băsescu.
Liderul PNL a precizat că personal a vorbit la telefon cu preşedintele ICCJ, dar în legătură cu un spaţiu care aparţine Senatului şi dacă acesta poate fi cedat ÎCCJ pentru sediu.
"Nu e nici un fel de problemă că preşedintele l-a sunat pe procurorul general. Problema e conţinutul acelei convorbiri. Problema e mesajul inacceptabil dat de preşedinte care ce spune tuturor celor din sistem? Le spune procurorilor, le spune probabil şi serviciilor, că e bine să ştie, deşi, nu-i aşa, n-au nicio legătură cu justiţia: i-am dat telefon şi l-am ameninţat. Sigur că o spune într-o formă care nici ca autodenunţ nu poate fi folosită ca să discutăm despre suspendare. Nu telefonul e problema, conţinutul telefonului şi modul cum aceste instituţii funcţionează", a susţinut preşedintele PNL.
Totodată, Antonescu a precizat că nu e interzis nimănui să dea telefon unui magistrat.
"Asta e o chestiune pe care tot Traian Băsescu a aşezat-o şi, sigur, cohorta sa de apărători ai justiţiei, cum că nu ai voie să vorbeşti la telefon cu vreun procuror sau vreun judecător. Ba ai voie! Ai voie că nu e interzis nicăieri. Nu ai voie să-l intimidezi, să-l influenţezi, să faci presiuni asupra lui, să-l ameninţi, să-i ceri o anumită soluţie", a afirmat liderul PNL.
Preşedintele Traian Băsescu se arăta, joi, îngrijorat de faptul că, în ultimele zile, premierul Victor Ponta a intervenit în justiţie de o manieră fără precedent de la intrarea în UE, informează purtătorul de cuvânt al şefului statului.
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se arată îngrijorat de faptul că, în ultimele zile, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a intervenit în justiţie de o manieră fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat remis, joi seară, agenţiei MEDIAFAX.
Oprea preciza că, în virtutea prevederilor Articolului 80, alineatul (2) din Constituţia României, potrivit cărora "preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", preşedintele Băsescu a discutat, marţi, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care se precizează, potrivit comunicatului Preşedinţiei, că procurorul-şef al DNA face propuneri pentru funcţiile de conducere din această instituţie.
"Ulterior, miercuri, 2 octombrie a.c., domnul preşedinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Tiberiu-Mihail Niţu, pentru a-l atenţiona să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale şi să ţină cont de faptul că, potrivit Regulamentului de ordine interioară al DNA, procurorul-şef al Direcţiei recomandă «delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie»", se mai arată în comunicat.