Numărul persoanelor care protestează în Capitală, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a crescut la peste 2.000 în jurul orei 20.15, când coloana de manifestanţi aflată în marş spre Piaţa Universităţii a ajuns în zona Unirii.
Protestatarii, în majoritate tineri, au plecat din zona Titan în jurul orei 18.00, coloana de manifestanţi, în care se aflau iniţial câteva sute de persoane, mărindu-se pe traseu, odată cu apropierea de centrul Capitalei.
Traseul marşului este metrou Titan - bd. Nicolae Grigorescu - bd. Camil Ressu - Dristor - bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Nouă - Calea Călăraşilor - bd. Corneliu Coposu - bd. I. C. Brătianu - Piaţa Universităţii.
Protestatarii scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", fac zgomot cu deja tradiţionalele peturi cu pietricele şi afişează bannere cu mesaje printre care "Natura-i viaţă, cianura-i moarte" şi "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm".
Mesajul unui alt banner este în ton cu vremea de duminică seară din Capitală: "Fie ploaie, fie vânt, nu ne pierdem din avânt".
Coloana de manifestanţi este încadrată de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care întrerup temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.
Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.
Proteste similare au loc, duminică seară, la Cluj, Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi.
De la începutul lunii septembrie, proteste împotriva proiectului Roşia Montană au loc în fiecare duminică în Piaţa Universităţii din Capitală şi în alte mari oraşe din ţară, după ce în 27 august Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.
În 25 septembrie, Comisia specială parlamentară pentru Roşia Montană a făcut o vizită în localitate şi a mers şi la Câmpeni. Atunci, la Roşia Montană au avut loc proteste ale susţinătorilor acestui proiect, în timp ce la Câmpeni au manifestat câteva mii de persoane care se opun proiectului. Protestele au fost marcate şi de incidente: la Roşia Montană, deputatul Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, a fost împins şi huiduit, iar la Câmpeni membrii comisiei parlamentare au fost împiedicaţi, timp de aproximativ un sfert de oră, să iasă dintr-un restaurant unde se întâlniseră cu reprezentanţi ai ONG-urilor care se opun proiectului.