Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a reconfirmat decizia luată săptămâna trecută de către grupurile parlamentare şi care prevede că PNL va vota, în Parlament, împotriva proiectului de lege al Guvernului privind Roşia Montană.
"Roşia Montană. Proiectul de lege trimis de Guvern în Parlament referitor la exploatarea de la Roşia Montană. Nu. BPN a întărit, a reconfirmat la nivelul forului de decizie politică a întregului partid o decizie pe care grupurile parlamentare o luaseră săptămâna trecută, care înseamnă că în Parlament PNL va vota împotriva acestui proiect de lege", a spus Antonescu.
El a precizat că nu va relua argumentele acestei decizii, precizând că ele se menţin.
Antonescu a spus că, deşi aceasta este decizia fermă a PNL, transformată vineri în decizie politică nu doar la nivel parlamentar, ci şi al forului de conducere, acest lucru nu înseamnă că parlamentarii liberali nu vor participa la dezbateri, că nu vor participa la comisia specială care se va pronunţa, care va avea discuţii, întâlniri cu toţi cei care au un cuvânt de spus în această chestiune.
Antonescu a mai spus că, în momentul în care Comisia specială îşi va încheia lucrările şi se va trece la dezbaterea în plen, atunci PNL va dezvolta pe larg motivele, raţiunile, argumentele pentru care PNL votează împotriva acestui proiect de lege.
Crin Antonescu a fost întrebat dacă este posibil ca poziţia PNL să se schimbe pe subiectul Roşia Montană în situaţia în care compania canadiană va schimba metoda de exploatare prin cianuri.
"Pentru claritatea poziţiilor şi pentru a evita confuziile repetate care au apărut, este bine deocamdată să discutăm despre acest proiect şi despre poziţia acestui partid în acest Parlament. Ce se va întâmpla dacă, vom discuta dacă... Ce ar trebui să facă Gabriel Resources nu e treaba noastră. Treaba noastră şi responsabilitatea noastră este ce trebuie să facă decidenţii statului român, Parlamentul, partidele politice prin reprezentarea parlamentară şi eventual Guvernul", a răspuns liderul PNL.
Întrebat dacă decizia PNL din 2007, de a susţine interzicerea cianurilor, este nuanţată de poziţia în cazul Roşia Montană, Antonescu a spus: "Faptul că noi spunem nu acestui proiect este perfect compatibil cu acea decizie (...) Am un proiect concret, acest proiect, în acest moment, în această ţară, în acest Parlament. Răspunsul e nu şi nu e cu nimic contradictoriu sau modificator pentru decizia luată în 2007 împotriva exploatărilor cu cianuri".
Liderul deputaţilor PNL, Andrei Gerea, a fost întrebat dacă se mai justifică o deplasare a parlamentarilor PNL din comisia specială la Roşia Montană, având în vedere decizia anunţată de partid.
"În mod evident prezenţa se justifică, măcar din punct de vedere al informării şi al unui mesaj care poate fi dat locuitorilor de acolo, că nu ne sunt indiferenţi. Pentru că pe de altă parte problemele rămân şi vor fi analizate în comisie, ale cărei lucrări se vor desfăşura în cadrul Parlamentului", a afirmat Gerea.