Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat, marţi, la Braşov, că se poartă discuţii pentru susţinerea radioterapiei în sistemul de sănătate, întrucât multe dintre spitalele oncologice publice nu au aparate adecvate şi nu fac faţă cererii bolnavilor.
Cristian Buşoi a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că din păcate, în prezent, sistemul de sănătate nu poate asigura tot necesarul pentru tratamentul bolnavilor de cancer, singurele oportunităţi fiind la spitalele private, însă acolo trebuie plătită o coplată destul de mare.
"Sunt multe discuţii, dacă va exista un efort financiar pentru a dota cu echipamente de cea mai nouă generaţie spitalele publice sau se va sprijini zona privată pentru a-şi acoperi mai multe costuri. Este o decizie pe care o vor lua Guvernul şi Ministerul Sănătăţii. Multe dintre spitalele oncologice publice nu au aparate adecvate şi nu fac faţă cererii. Pe de altă parte, există iniţiative private importante, dar care nu sunt finanţate pentru că nu avem baza legală astfel încât să nu se mai ceară şi coplată de la pacienţii care au nevoie de radioterapie", a spus Buşoi.
Şeful CNAS a spus că se discută fie pentru a se face o investiţie masivă în aparate pentru radioterapie pentru sistemul public, "şi atunci va putea fi tratat un număr mare de bolnavi", fie, dacă aceste posibilităţi financiare nu există, pentru suplimentarea fondurilor "atât pentru sistemul public cât şi pentru cel privat şi atunci pacienţii nu vor trebui să plătească o coplată atât de consistentă cum se întâmplă în acest moment".
În prezent, la nivel naţional există 5.000 de pacienţi bolnavi de cancer care fac tratament şi alţi peste 1.200 pe listele de aşteptare, potrivit sursei citate.
Şeful CNAS s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii sistemului de sănătate public şi privat din Braşov pentru a discuta problemele cu care se confruntă.
De asemenea, Buşoi a vizitat Spitalul Judeţean Braşov şi un spital privat de oncologie, precum şi un centru medical privat - "Hospice - Casa Speranţei".