Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 192 (5399)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9736 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8269 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Eventuala decontare a tratamentului acordat lui Cioabă, după analizarea documentelor

CNAS anunţă că va formula un punct de vedere privind decontarea tratamentului primit de Florin Cioabă în Antalya după analizarea documentelor care i se vor pune la dispoziţie, precizând că acordul dintre România şi Turcia vizează numai anumite categorii de asiguraţi.

"În ceea ce priveşte cazul pacientului (Florin Cioabă - n.r.) decedat în Turcia mediatizat în aceste zile, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va analiza şi formula un punct de vedere în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pe baza documentelor puse la dispoziţie, în situaţia în care va exista o solicitare în acest sens. Între România şi Republica Turcia există un acord încheiat în domeniul securităţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 şi ratificat de România prin Legea nr. 551/2002. Acordul este aplicabil următoarelor categorii de asiguraţi: persoane detaşate, pensionari, persoane angajate, lucrători independenţi, cât şi membri de familie ai acestora. Acordarea serviciilor medicale se efectuează în conformitate cu legislaţia statului pe al cărui teritoriu sunt furnizate serviciile respective", precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, decontarea serviciilor medicale se efectuează între instituţiile competente ale celor două ţări, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România şi Preşedinţia Instituţiei de Asigurări Sociale (SSKB) din Turcia. Decontarea se realizează la nivelul tarifelor utilizate în sistemul de securitate social din statul pe al cărui teritoriu au fost acordate serviciile respective, a precizat sursa citată.

CNAS face şi alte precizări referitoare la modalitatea de decontare a serviciilor medicale în străinătate. Astfel, pentru asiguraţii români aflaţi temporar pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European/Elveţia, CNAS decontează contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora, în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate sau a certificatului provizoriu de înlocuire (CIP).

"Aceste acte asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada şederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru în care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia. Formularul E112 sau documentul portabil S2 - asigură decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate", se arată într-un comunicat al CNAS, remis luni agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CNAS, decontarea se face între instituţiile competente din cele două state membre ale UE/SEE/Elveţia, respectiv statul de reşedinţă şi statul în care s-a acordat tratamentul planificat, la nivelul tarifelor din statul în care s-au acordat serviciile medicale.

Familia lui Florin Cioabă a cerut Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat a acestuia, precizând că a aflat că nu ar putea beneficia de formularul E112 şi de cardul european de sănătate, întrucât aceste documente sunt valabile numai în UE.

"Florian Cioabă este asigurat, dar el nu poate beneficia, în Turcia, de prevederile legislaţiei europene, întrucât acelea fac referire numai la tratamentele în statele Uniunii Europene. În schimb, familia a aflat că ar exista un acord între statul român şi cel turc pentru anumite cazuri. De acest act s-a interesat chiar şi preşedintele Băsescu. Familiei i s-a spus că ar fi fost nevoie de nişte acte, însă ea plecase în vacanţă în Antalya şi nu avea de unde să ştie că va avea nevoie de nişte acte speciale", au explicat apropiaţi ai lui Florian Cioabă.

În cazul în care familia lui Florin Cioabă va cere decontarea cheltuielilor pentru tratamentul acestuia în Turcia, CNAS va fi obligată să analizeze documentele, mai spun rudele acestuia.

 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă va fi adus în ţară astăzi, cu un avion de linie

Trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă va fi adus în ţară astăzi, cu un avion de linie care va ateriza la Bucureşti, iar de acolo sicriul va fi transportat cu o maşină funerară la Sibiu, a declarat corespondentului MEDIAFAX Daniel Cioabă, fiul cel mic al autointitulatului rege al romilor.

Daniel Cioabă a declarat, aseară, că sicriul cu trupul neînsufleţit al tatălui său va ajunge cu un avion de linie pe Aeroportul "Henri Coandă" din Bucureşti, marţi, el neputând preciza însă ora.

Fiul cel mic al lui Florin Cioabă a mai spus că în Turcia toate formalităţile au fost rezolvate la spital, unde suma de plată a fost stabilită, în final, după negocieri "ca la piaţă", la 22.000 de dolari şi 15.000 de euro, bani pe care familia i-a plătit deja.

"Fratele meu (Dorin Cioabă -n.r.) a rămas în Turcia şi vine mâine (astăzi - n.r.) cu sicriul tatălui nostru, cu un avion de linie, pe Aeroportul Otopeni. De acolo va fi preluat cu o maşină funerară care îl va duce la Sibiu. Eu am ajuns în ţară şi am rezolvat totul aici, în Bucureşti, dar nu ştiu la ce oră vine avionul din Turcia. Totul acolo a fost rezolvat. Factura a fost de 22.000 de dolari şi 15.000 de euro. Dânşii, de la spital, au cerut şi astăzi 350.000 de dolari, dar când şi-au dat seama că nu au nici o bază pentru care să ceară această sumă, au mai redus-o, ajungând la factura aceasta", a spus Daniel Cioabă.

Întrebat cum s-a negociat cu partea turcă astfel încât suma să fie redusă de la 350.000 de dolari la 22.000 de dolari şi 15.000 de euro, Daniel Cioabă a răspuns: "Ca la târg, ca la piaţă".

Totodată, Daniel Cioabă a susţinut că reprezentanţii spitalului au cerut de la început bani mulţi, "inclusiv pentru pansamente", şi au crescut treptat suma, până la 350.000 de dolari.

"Au venit prima dată şi au cerut 100 de lire turceşti, pentru pansamente. Ne-au adus 50 de lire turceşti rest. În a doua fază, ne-au spus că trebuie să facem o plată de 15.000 de lire turceşti, cam 30.000 de lei, în banii noştri. Am dat şi banii aceştia. Apoi, când au văzut că nu spunem «nu», m-au chemat în birou şi mi-au spus că şi-a revenit. Vă daţi seama, am fost cu toţii bucuroşi. De la spital, în birou, apoi, s-a prefăcut reprezentantul spitalului că i se face pielea ca de găină şi mi-au spus că ar mai trebui 95.000 de dolari. Normal, ce să zic? Era tatăl meu! Am spus că îi dăm! Apoi, suma a crescut la 150.000 de dolari. Apoi la 350.000 de dolari, ca să trăiască. Puneţi-vă în locul nostru! Ce aţi fi zis? Nu aţi fi dat totul? Am acceptat. Am zis că dăm tot pentru ca tata să trăiască", a mai afirmat Daniel Cioabă.

Întrebat cum au explicat reprezentanţii spitalului suma de 350.000 de dolari, Daniel Cioabă a spus că s-au cerut 200.000 de dolari pentru intervenţia chirurgicală şi 150.000 de dolari pentru aparatul care nu a fost montat, în cele din urmă.

"Au spus că 200.000 de dolari costă intervenţia şi 150.000 aparatul. Dar ei nu i-au pus aparatul tatălui meu. Ei au spus că dacă e regele romilor are bani şi au vrut să le dăm bani. Au profitat de faptul că am fi dat orice numai să trăiască tata. E o hoţie totul. În magazine nu există preţuri şi în spital nu există tarife. Totul acolo e ca la târg", a mai spus Daniel Cioabă.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Eventuala decontare a tratamentului acordat lui Cioabă, după analizarea documentelor.
 Vizualizări articol: 932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Eventuala decontare a tratamentului acordat lui Cioabă, după analizarea documentelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei