Mai multe persoane au fost rănite, miercuri dimineaţă, după ce o camionetă în care se aflau peste 20 de muncitori s-a răsturnat într-o râpă, într-o zonă greu accesibilă din judeţul Gorj, la faţa locului fiind trimise zece ambulanţe şi echipaje de descarcerare.
Accidentul s-a produs miercuri, în jurul orei 04.30, pe un drum forestier din satul Cerna, comuna Padeş, din judeţul Gorj, într-o zonă de munte, greu accesibilă.
Camioneta s-a răsturnat într-o râpă adâncă de aproximativ 40 de metri, iar 19 persoane au fost rănite.
În condiţiile în care zona este foarte greu accesibilă, serviciile de intervenţie au ajuns cu dificultate în zonă, la faţa locului fiind trimise şase ambulanţe din judeţul Gorj, una din Caraş Severin şi două din judeţul Mehedinţi.
Pentru scoaterea victimelor din prăpastie au intervenit reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi salvamontişti, iar pentru preluarea răniţilor la faţa locului au ajuns nouă ambulanţe din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Caraş Severin.
Reprezentantul IPJ Gorj preciza că toate persoanele care se aflau în maşină, o camionetă Aro cu semiremorcă, sunt din judeţul Mehedinţi şi mergeau la cules de afine.
Potrivit acestuia, şoferul maşinii, în vârstă de 35 de ani, a fost testat cu alcooltestul şi s-a stabilit că nu consumase băuturi alcoolice.
Motorul camionetei s-a oprit în rampă, maşina a luat-o la vale şi s-a răsturnat în pârâul Naiba
Accidentul din Gorj, soldat cu 19 răniţi, s-a produs din cauza şoferului, care, după ce camioneta s-a oprit în rampă, pe un drumul forestier, a încercat să repornească motorul. În acel moment, maşina a luat-o la vale şi s-a răsturnat într-o prăpastie, până în pârâul Naiba, potrivit anchetatorilor.
Potrivit raportului de eveniment întocmit de anchetatori, motorul camionetei cu remorcă, condusă de un bărbat în vârstă de 35 de ani, din localitatea Obârşia Cloşani, judeţul Mehedinţi, s-a oprit într-o rampă, pe drumul forestier care leagă Cerna Sat de Barajul Cerna, comuna Padeş, judeţul Gorj.
Şoferul a încercat să repornească maşina, motorul nu a mai răspuns manevrelor făcute de acesta şi luat-o la vale, până s-a răsturnat în pârâul Naiba, aflat la o distanţă de aproximativ 20 de metri de drum.
Intervenţie cu cinci elicoptere şi 10 ambulanţe, la accidentul din Gorj
Misiunea de salvare a victimelor accidentului produs miercuri dimineaţă în satul Cerna, din judeţul Gorj, a fost realizată de 40 de pompieri militari, cărora le-au venit în sprijin 10 ambulanţe şi cinci elicoptere, informează un comunicat al ministerelor Afacerilor Interne şi Sănătăţii.
Având în vedere numărul victimelor înregistrate, încă de la primirea apelului prin 112, transmis de un cetăţean care, la ora 5.41, se afla în zona incidentului, s-a activat Planul Roşu de intervenţie, astfel că, pentru gestionarea situaţiei, au fost solicitate forţe şi mijloace din judeţele limitrofe.
La faţa locului s-a deplasat de urgenţă comandantul operaţiunilor de salvare, prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj, care a coordonat misiunea de intervenţie la care au fost angrenaţi peste 40 de pompieri militari aparţinând echipajelor inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. De asemenea, la locul accidentului au fost trimise şi trei echipaje de descarcerare.
Serviciilor pentru situaţii de urgenţă le-au venit în sprijin 10 ambulanţe (şapte din cadrul serviciilor de ambulanţă din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin şi trei ale SMURD), respectiv cinci elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Astfel, un prim elicopter, ce participa la misiunile de stingere a incendiilor de pădure din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei, a efectuat un prim zbor de recunoaştere a zonei şi evaluare a situaţiei, la scurt timp după producerea evenimentului rutier.
Un al doilea elicopter de tip SMURD a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Craiova, cu misiunea de a prelua o victimă a accidentului şi de a o transporta la Bucureşti. Aeronava a aterizat în Capitală în jurul orelor 12.30, la sediul Detaşamentului de Pompieri "Apărătorii Patriei".
Un al treilea elicopter SMURD a decolat din Punctul de Operare Aeromedicală Arad, cu misiunea preluării şi transportării unei alte victime a accidentului rutier către o unitate medicală specializată din Timişoara.
De asemenea, alte două elicoptere echipate cu aparatură medicală şi personal specializat au decolat de la sediul Inspectoratului General de Aviaţie pentru a ateriza la Baia de Aramă în vederea evaluării şi eventual a transportării pacienţilor către alte unităţi spitaliceşti.
La bordul tuturor aeronavelor destinate acestei intervenţii s-au aflat echipaje SMURD.
Ca urmare a activităţilor desfăşurate, 15 victime au fost transportate la spitalul din Baia de Aramă - dintre care două rănite grav au fost duse cu elicoptere la Bucureşti, respectiv, Timişoara -, iar alte patru la spitalul din Târgu-Jiu. Şoferul autoutilitarei a rămas la locul producerii accidentului, fiind în afara oricărui pericol. În urma accidentului nu au existat persoane decedate.