Bărbatul internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, după ce a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică, a fost supus, joi, unei noi expertize psihiatrice, el susţinând că a primit la spital o scrisoare de dragoste din partea unei admiratoare din ţară.
Oliver Stan, bărbatul care, pe 8 iulie, a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs de la Facultatea de Electronică din Iaşi a fost supus, joi, unei a treia expertize psihiatrice, în vederea stabilirii discernământului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi, medicul Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul le-a spus membrilor comisiei de examinare că a primit o scrisoare de dragoste în spital, din partea unei admiratoare din ţară, care l-a văzut la televizor.
"A spus că a primit-o de la o fată şi era foarte emoţionat. N-am citit-o, însă din ce înţeleg, este foarte afectat că nu are o prietenă", a spus Burlea.
Managerul spitalului ieşean a mai afirmat că pacientului i s-au pus la dispoziţie hârtie şi un instrument de scris şi că zilnic acesta scrie 15 pagini.
Totodată, medicul legist Călin Scripcaru, membru al comisiei de expertiză, a spus că Oliver Stan i-a înmânat, joi, un material privind concepţia sa legată de teoria relativităţii.
"Ne-a solicitat să dăm foile respective unui fizician să se pronunţe", a afirmat medicul Scripcaru.
Acesta a declarat că Oliver Stan este în continuare internat în spital, fără să ia vreun medicament.
"Săptămâna viitoare încheiem expertiza şi ne vom pronunţa asupra discernământului său", a mai precizat medicul ieşean.
Scripcaru a spus că Oliver Stan crede că cei mai mulţi oameni sunt împotriva sa, după ce a încercat să detoneze bomba, dar că a primit şi unele scrisori din partea unor persoane care spun că îl susţin.
Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a mai afirmat că pacientul este speriat că ar putea ajunge la închisoare, dar că în salonul în care este cazat nu creează probleme.
"Pacientul este cooperant şi liniştit. Nu a creat până acum nici o problemă. Discută cu ceilalţi bolnavi şi este glumeţ, inclusiv cu personalul medical. Este un tip interesant, scrie mult, încercând astfel să-şi construiască apărarea", a mai spus managerul spitalului ieşean.
Săptămâna trecută, membrii comisiei de expertizare au precizat că bărbatul a venit cu un exemplar al volumului său "Prima mea luptă", care conţine amănunte din perioada cât acesta a stat internat, în trecut, la spitalul Socola din Iaşi.
Unul dintre membrii comisiei a achiziţionat volumul, contra sumei de 50 de lei.
În cazul în care se va stabili că nu a avut discernământ în momentul în care a încercat detonarea bombei, Oliver Stan va fi trimis, cel mai probabil, la Spitalul de psihiatrie şi măsuri de siguranţă de la Grajduri, judeţul Iaşi.
În 8 iulie, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.
Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.
Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa era utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.