Ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern de 30% din totalul populaţiei, deci cam 60% din cei care votează, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât indicele de încredere în Guvernul Boc, a afirmat premierul Victor Ponta.
"Nu ştiu dacă trebuie să vă felicit, indiferent de cum se prezintă lucrurile în presă, într-o parte sau în alta: ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern de 30% din totalul populaţiei, deci cam 60% din cei care votează. Ştiu că e ruşinos să mă compar cu guvernele anterioare, dar Guvernul Boc avea 10% încredere. În noiembrie aveam 20%, la începutul anului - 26, acum 30%, deci, există un sprijin important şi un trend pozitiv, depinde la ce televiziune vă uitaţi, că puteţi vedea «şocant, groaznic, cumplit». E cumplit, că avem de trei ori mai multă încredere decât Guvernul Boc, însă sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le facem în continuare", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi.
De asemenea, 26% din români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale.
Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.
Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut şi cu 3% în restul ţărilor membre.
Pe de altă parte, 47% din români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, faţă de media de numai 21% înregistrată în celelalte ţări membre cu privire la aşteptările faţă de măsurile guvernelor naţionale.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.