Raed Arafat spune că medicii, autorităţile şi locuitorii din Muntenegru sunt un exemplu ce trebuie urmat, pentru că au acţionat perfect după accident, fără să apeleze la ajutor din afară, în timp ce într-un judeţ din România comparabil ca populaţie s-ar fi cerut sprijin zonelor limitrofe.
"Gândiţi-vă că Muntenegru are o populaţie similară unui judeţ de la noi. Dacă acest accident ar fi avut loc în Mureş, spre exemplu, am fi apelat la sprijinul judeţelor limitrofe. Dar medicii, autorităţile şi locuitorii din Muntenegru s-au mobilizat şi au intervenit prompt, fără nici un sprijin din afară. Ei sunt un exemplu de solidaritate, omenie, mobilizare şi profesionalism ce trebuie urmat şi de noi", a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.
Secretarul de stat a mai spus că, din momentul în care a ajuns în Muntenegru, a fost permanent însoţit de ministrul Sănătăţii de acolo. Mai mult, zeci de medici, asistente şi infirmiere au venit la serviciu după prăbuşirea autocarului, deşi erau în afara orelor de program.
"Totul a fost exemplar", a subliniat Arafat, care a ţinut să mulţumească pentru solidaritate tuturor celor din Muntenegru - cadre medico-sanitare, autorităţi, oameni obişnuiţi.
La rândul său, şeful Clinicii de chirurgie a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală, prof. dr. Mircea Beuran, are numai cuvinte de laudă la adresa colegilor din Muntenegru.
„Au avut grijă să ne scrie diagnosticele în limba latină, ceea ce ne-a ajutat mult”
"Toate intervenţiile medicale au fost impecabile. Pacienţii care au ajuns la Floreasca au fost trataţi în spitalul din Podgorica cu profesionalism, potrivit ghidurilor şi protocoalelor internaţionale. Totul a fost perfect. Mulţumim colegilor noştri care s-au mobilizat exemplar şi le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru victimele accidentului", a spus Beuran.
Şi directorul medical al Spitalului Elias, conf. dr. Dana Safta, a mulţumit colegilor din Muntenegru, pentru modul exemplar în care au îngrijit pacienţii români până la trimiterea acestora în ţară.
"Pacienţii au fost îngrijiţi exemplar. Mai mult, au avut grijă să ne scrie diagnosticele în limba latină, ceea ce ne-a ajutat mult. Mulţumim pentru ajutorul dat", a spus Safta.
Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie duminică, în jurul orei 18.00, ora României, în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar alte 29 fiind rănite.
Răniţii au fost aduşi în România marţi, cu două aeronave militare, şi internaţi la spitalele Universitar, Floreasca, Elias şi Bagdasar-Arseni, după ce au primit îngrijiri de la personalul medical din Muntenegru.
Şoferul autocarului probabil a fost orbit de lumina soarelui, la ieşirea din tunel
Carosabilul era umed în momentul în care autocarul românesc din Muntenegru a ieşit din tunelul rutier şi este posibil ca şoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului, în curbă, relevă primele elemente ale anchetei.
Potrivit concluziilor preliminare ale anchetei, accidentul s-a produs la ieşirea autocarului dintr-un tunel rutier.
În momentul ieşirii din tunel, asfaltul era umed pentru că plouase, dar lumina soarelui era foarte puternică, existând probabilitatea ca şoferul să fi fost orbit câteva secunde.
În aceste condiţii, la care se adaugă viteza care nu era adaptată la acel segment de drum, şoferul probabil a pierdut controlul asupra vehiculului, a pătruns pe contrasens, pentru că exista o curbă uşoară, a rupt balustrada de securitate a podului şi a căzut în prăpastie.
Potrivit site-ului cotidianului Dan, anchetatorii analizează această ipoteză pe baza declaraţiilor supravieţuitorilor şi altor martori.
"Am găsit tahograful. Dispozitivul va fi util în demersul de stabilire a cauzei accidentului"
Autorităţile din Muntenegru au găsit tahograful autocarului românesc căzut în prăpastie, iar datele dispozitivului vor fi decodificate pentru a se stabili parametrii de circulaţie în momentul accidentului şi cine se afla la volan. "Am găsit tahograful. Dispozitivul va fi util în demersul de stabilire a cauzei accidentului", a declarat procurorul Vojislav Grujici, citat de site-ul ziarului Vijestima.
Autorităţile muntenegrene încearcă să stabilească circumstanţele în care autocarul românesc a căzut în prăpastie. Numeroşi supravieţuitori susţin că şoferul circula cu viteză destul de mare. Limita de viteză pe acel segment de drum este de 40 de km/h.
Un autocar cu turişti români a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, duminică seara, în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar alte 29 fiind rănite.