Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că săptămâna viitoare va fi finalizat un proiect de act normativ privind taxele judiciare, prin care se vizează şi o reducere a categoriilor acestora.
"Săptămâna viitoare, sper să putem finaliza un proiect de act normativ de reorganizare a sistemului privind taxelor judiciare. Practic, dorim o reducere a categoriilor de taxe judiciare, dorim o eliminare a timbrului judiciar, acel timbru de 50 de bani, care, de foarte multe ori, vă costă de 10 sau 100 de ori mai mult să îl procuraţi", a declarat ministrul Justiţiei, într-o conferinţă de presă.
Cazanciuc a menţionat şi că va aloca resurse suplimentare instanţelor de judecată, procentul alocat din taxele de timbru urmând să crească de la 30 la 50%. "Sperăm ca în acest sens să putem finanţa nevoile de infrastructură pentru implementarea noilor coduri şi de ce nu nevoile de infrastructură pentru Bucureşti", a arătat demnitarul.
Ministrul Justiţiei a subliniat, în acelaşi context, că va fi o reducere semnificativă a taxelor judiciare de timbru.
"Cu siguranţă va fi o reducere, spun eu, semnificativă a categoriilor de taxe judiciare de timbru, vor fi scăderi în anumite părţi, vor fi creşteri în altele, dar în niciun caz creșteri semnificative. Nu cred că putem să vorbim de o taxă judiciară de timbru de doi lei, mai puţin decât un bilet de autobuz. Cu siguranță, mult mai mult ne costă administrarea documentelor solicitate printr-o taxă de doi lei. Nu cred că putem vorbi despre o adevărată taxă de timbru dacă pentru recuzarea unui judecător plătim opt lei. Sunt lucruri rămase la nivelul anului 1997 și cu siguranță sistemul plătește mai mult decât primește, pentru lucruri nu foarte mici. Este o ajustare a categoriilor", a menţionat ministrul.
Cazanciuc a precizat că, în legătură cu taxele de timbru, va ţine cont şi de observaţiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
El a adăugat că, în momentul de faţă, analizează taxele procentuale. "Am constatat că anumite taxe procentuale practic nu duc la încasări, ci mai degrabă la formule de evitare a plății unor taxe (…) Vor fi, probabil, unele creşteri de taxe atunci când ne referim la cele fixe cu cuantumuri nemodificate din 1997, deși legea în vigoare prevede ca în fiecare an acest cuantum să fie indexat cu rata inflației, cred că s-a întâmplat în 15 ani o singură dată. Avem o restanță față de sistem și trebuie să o corectăm", a menţionat ministrul Justiţiei.
Plenul CSM a avizat favorabil, în 10 iunie, proiectul ordonanţei de urgenţă privind taxele judiciare de timbru. Membrii CSM au făcut o serie de propuneri şi observaţii, prin care au subliniat, printre altele, necesitatea majorării procentului actual de 30% acordat justiţiei în urma colectării acestora, în vederea asigurării funcţionării în bune condiţii a instanţelor judecătoreşti.
De asemenea, CSM a mai apreciat că, în cee ce priveşte acţiunea de divorţ, ar trebuie să se prevadă stabilirea unei taxe de timbru superioare onorariului notarial perceput în acest caz, care este în prezent în cuantum de 620 de lei, conform Ordinului ministrului justiţiei nr. 46/C/201, urmând ca părţile aflate în situaţii speciale să poată beneficia în continuare de dispoziţiile referitoare la ajutorul public judiciar.