Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă, în contextul divergenţelor privind definirea familiei în Constituţie, să nu fie relativizate valorile morale fundamentale şi să nu fie subminată familia creştină tradiţională.
"Valoarea reală a libertăţii noastre se măsoară potrivit cu mulţimea faptelor noastre bune, săvârşite în mod liber şi responsabil, pentru a creşte spiritual în iubire milostivă, în bunătate şi generozitate. Dacă libertatea politică sau socială nu este unită cu responsabilitatea morală pentru apărarea vieţii şi demnităţii umane individuale şi colective, libertatea devine autodegradare. De aceea, Sfântul Apostol Petru, cunoscând bine pericolul permanent al pervertirii sau al degradării libertăţii omului îi avertizează pe creştini, zicând: Nu folosiţi libertatea ca pe un acoperământ al răutăţii!", spune PF Daniel, într-un mesaj privind valoarea familiei creştine.
În acelaşi context, patriarhul BOR apreciază că libertatea ca "acoperământ al răutăţii" sau "libertatea sinucigaşă" se vede astăzi mai ales în răul pe care societatea contemporană secularizată şi-l pregăteşte singură, uneori chiar prin legi impuse de parlamente, care duc la relativizarea valorilor morale fundamentale şi la subminarea familiei tradiţionale ca element natural al existenţei şi dezvoltării societăţii umane.
"Vedem aşadar că libertatea, ca dar al lui Dumnezeu, pentru care au luptat şi au murit eroii neamului românesc, trebuie cultivată astăzi cu mult discernământ şi responsabilitate spirituală. Pe lângă apărarea integrităţii teritoriale a ţării noastre trebuie apărată şi integritatea spirituală a sufletului poporului român, care în întreaga sa istorie a rezistat spiritual în timpul invaziilor barbare şi al stăpânirilor străine, păstrându-şi credinţa şi vieţuirea în familia creştină", mai spune PF Daniel.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, întrebat dacă este de acord cu căsătoriile gay, că "fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui" şi că, dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, "este problema lor".
"Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte. Este problema lor", a afirmat preşedintele Băsescu, duminică, în emisiunea difuzată de PRO TV.
De asemenea, el a subliniat că reglementarea acestei probleme prin interdicţii incluse în Constituţie este "o mare greşeală", deoarece "nu se ştie ce evoluţii vor fi".
"Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. Şi a intra în această zonă, a o reglementa cu interdicţii prin Constituţie, este o mare greşeală. Avem un Cod civil care spune ce înseamnă familia, care reglementează relaţiile şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Nu treci în Constituţie ceva ce mâine s-ar putea să fie modificat", a mai spus şeful statului.
El a fost întrebat în legătură cu amendamentul introdus iniţial în proiectul de revizuire a Constituţiei, care a provocat dezbateri, privind definirea căsătoriei şi a fost chestionat dacă este de acord cu căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.
Comisia de revizuire a Constituţiei a revenit, în 11 iunie, asupra amendamentului votat anterior prin care se definea, în legea fundamentală, căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, respingând amendamentul şi optând pentru menţinerea articolului respectiv în formă nemodificată.
Astfel, amendamentul, care avea forma "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor", a fost respins, în momentul în care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.
Amendamentul, formulat şi de BOR, a cumulat şase voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
În aceste condiţii, forma actuală a articolului 48, alineatul (1) se va menţine şi în viitoarea Constituţie.
Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie are următorul conţinut: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".