Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan spune că nu are nimic împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, estimând că se va ajunge şi în România la recunoaşterea cuplurilor gay, dar precizând că este creştin-ortodox, căsătorit, iar copiii săi sunt, de asemenea, căsătoriţi.
"Ca opinie personală, nu are ce căuta în Constituţie o asemenea prevedere, care să precizeze că mariajul nu poate fi decât între bărbaţi şi femei", a afirmat Stolojan, duminică, într-o conferinţă de presă.
El a fost întrebat dacă ar susţine ideea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.
"Cum a zis şi domnul preşedinte (Traian Băsescu - n.r.), eu, ca şi dânsul, sunt creştin-ortodox, nu am nimic împotrivă dacă doresc acest lucru. Eu sunt căsătorit, copiii mei sunt tot căsătoriţi...", a spus europarlamentarul PDL.
De asemenea, el a fost întrebat dacă ar susţine posibilitatea adopţiilor de către cuplurile gay.
"Asta nu ştiu... dar cred că vom ajunge şi în România să acceptăm până la urmă ceea ce se acceptă în toată lumea aproape...aproape, deja. Franţa am văzut, SUA", a mai susţinut Stolojan.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, întrebat dacă este de acord cu căsătoriile gay, că "fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui" şi că, dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, "este problema lor".
"Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte. Este problema lor", a afirmat preşedintele Băsescu, duminică, în emisiunea difuzată de PRO TV.
De asemenea, el a subliniat că reglementarea acestei probleme prin interdicţii incluse în Constituţie este "o mare greşeală", deoarece "nu se ştie ce evoluţii vor fi".
"Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. Şi a intra în această zonă, a o reglementa cu interdicţii prin Constituţie, este o mare greşeală. Avem un Cod civil care spune ce înseamnă familia, care reglementează relaţiile şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Nu treci în Constituţie ceva ce mâine s-ar putea să fie modificat", a mai spus şeful statului.
El a fost întrebat în legătură cu amendamentul introdus iniţial în proiectul de revizuire a Constituţiei, care a provocat dezbateri, privind definirea căsătoriei şi a fost chestionat dacă este de acord cu căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.
Comisia de revizuire a Constituţiei a revenit, marţi, asupra amendamentului votat săptămâna trecută prin care se definea, în Legea fundamentală, căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, respingând amendamentul şi optând pentru menţinerea articolului respectiv în formă nemodificată.
Astfel, amendamentul, care avea forma "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor", a fost respins, în momentul în care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.
Amendamentul, formulat şi de BOR, a cumulat şase voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
În aceste condiţii, forma actuală a articolului 48, alineatul (1) se va menţine şi în viitoarea Constituţie.
Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie are următorul conţinut: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".