Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 133 (5340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

Preşedintele a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precedent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".

"Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009 nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul", a spus Băsescu.

El a precizat că a declanşat procedura unui nou referendum.

"În această după-amiază am declanşat procedura unui nou referendum cu două întrebări: dacă români vor Parlament unicameral şi dacă românii vor Parlament cu 300 de membri", a spus Băsescu.

Preşedintele a spus că va emite decretul "în funcţie de ce se întâmplă în Parlament şi la Curtea Constituţională".

"Este obligaţia mea să nu spun «Asta e, dragi români», ci să utilizez toate mijloacele constituţionale pentru a da şanse ca democraţia să învingă voinţa majorităţii parlamentare", a spus Băsescu, menţionând că a dorit să înceapă acest demers înainte de vacanţa parlamentară.

El a mai spus că va respecta Constituţia.

Băsescu a mai spus că va emite decretul şi în funcţie de ce se întâmplă cu Legea referendumului, "în aşa fel încât acest referendum să beneficieze şi el de avantajul de a fi validat cu 30 la sută".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari.
 Vizualizări articol: 1918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Am declanşat procedura pentru un nou referendum pentru unicameral şi 300 de parlamentari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Coabitarea vesela trimis de
(12 iun 2013, 13:19:23
Si ce daca ai declansat procedura?(mama ce amenintator suna).Ponta coabitează, Antonescu cobeşte, Udrea divorţează.Cei care vor să-l ia acum în serios pe Băsescu ori au uitat, ori se fac că uită că atunci cînd avea în Parlament majoritatea lui preşedintele nu i-a presat pe parlamentarii pe care-i dirija de la Cotroceni să schimbe Constituţia la acest capitol. Or, sarcina asta revenea fostului Parlament, nu celui nou. L-aţi auzit pe Băsescu să someze majoritatea lui să aplice voinţa poporului? Acum, în schimb, preşedintele nu mai poate dormi de grija asta.As face si eu niste referendumuri.Sa intreb romanii asa:boxeri sau tanga?sarut frantuzesc sau pe obraz,presedintele si premierul nu pot fi de acelasi sex,zahar sau miere?
1.1  RE: Coabitarea vesela trimis de
(12 iun 2013, 15:46:23
spumatule, daca era invers, USL sa fi vrut reducerea si ceilalti nu, moama ce turbai pe aici. Dar fiindca e asa, admiti ca si laptele e negru, numai sa te mai tii cu ultimii dinti pe care ii ai, de calea proasta pe care ai apucat deja. Stii ca ai dat-o in bara, dar poate poate...speri tu ca nu-si dau seama prea multi.
Deci sa inteleg, recunosti deschis ca esti impotriva reducerii parlamentarilor --> deci sustii risipa si puscariasii.

Ce sa mai zic ca nu recunosti Bucovina, esti impotriva Sucevei si tot ce inseamna ea, infocat mare al iasi-ului ROSU cu un Fenechiu GALBEN LA FATA SI BUZUNAR (gold).

Nici glontele in cap nu-l meriti. Ar trebui puse rudele tale sa-l plateasca.
2.   Cam cati parlamentari ar fi avut PDL-ul? trimis de
(12 iun 2013, 13:35:08
Au fost ei la putere si le era usor daca vroiau ca in cei doi ani jumatate sa modifice structura parmamentului dar nu le era de nici un ajutor, nu?
Nu-mi aduc aminte ca presedintele sa mai fi amintit de referendumul respectiv cat timp el si PDL-ul lui au avut toate parghiile necesare sa "respecte vointa poporului".
Pai daca in cele 30 de luni care au urmat referendumului din 2009, timp in care Basescu si PDL-ul (bun si ascultator atunci, cu Boc, Udrea, Anastase etc. la conducere) au avut toata puterea necesara, presedintele ar fi amintit de legiferarea rezultatului referendumului si cei din PDL ar fi "pus botul" si ar fi votat, cam cati parlamentari ar mai fi avut ei?
Doar cativa (parca doi, Balan si inca unul) din toata tara si-au castigat colegiul, ceilalti intrand in parlament prin redistribuire, majoritatea de pe locul doi sau chiar trei.
Deci amnezia temporara a presedintelui n-a fost fara rezultate favorabile lor, nu?
3.   Comentariu trimis de
(12 iun 2013, 15:23:33
aici basinescu are dreptate le mai trage cate un capac la u.s.l.pre multi profitori in parlament ,basinescu le mai da o lectie
4.   De ce neaparat parlamentari mai putini? trimis de
(12 iun 2013, 16:09:14
Referendumul-anexa pentru un parlament mic si unicameral a avut loc in 2009. Suntem in 2013. De atunci au trecut 4 ani, si nimeni n-a facut tam-tam pe aceasta chestie, nici macar initiatorul, dl. Basescu. Nimeni nu s-a revoltat pentru neaplicarea acelui rezultat. CCR, viscerala anul trecut, la referendumul din 29 iulie, a tacut malc in ce priveste aplicarea rezultatului referendumului din 2009. Dintr-o data, apare din nou "problema" unui parlament redus (ca si cum n-ar fi deja redus, din pricina membrilor de o calitate par-lamentabila). De ce atata incapatanare in a reduce numarul de camere si parlamentari? De ce trebuie sa riscam apropierea de o dictatura? Caci un parlamentar va trebui sa reprezinte mai multi oameni. Si-asa parlamentarii nu-si fac treaba, cand reprezinta mai putini oameni. Oare cum isi vor face datoria (cu exceptia incasarii salariului) dupa reducere? Se doreste instaurarea dictaturii? De bine, de rau, parlamentul reprezinta (oarecum) o piedica in calea abuzurilor guvernului, presedintelui, serviciilor secrete. Sau ar trebui sa reprezinte. De ce Basescu nu reduce numarul de sereisti? De ce nu scade numarul de procurori (banuiesc, platiti cu mai mult de o suta de milioane de lei vechi salar lunar)? De ce nu scade numarul de functionari ai Garzii Financiare, care si-asa nu fac altceva decat abuzuri? Banuiesc ca asta-i explicatia oficiala, economie de bani la buget, nu incercarea de a face mai usoara instaurarea dictaturii. Suspecta interventia presedintelui, imediat cum au loc alegeri pentru ceva, orice. Patru ani a tacut, n-a zis nimic despre nepunerea in practica a rezultatului din 2009. Deodata, cum isi vede scaunul (cel putin, teoretic) in pericol, incepe a striga: "ba nu, parlamentul e vinovat!". De ce n-a declansat procedura mai demult, prin 2010, de exemplu? Si, in fine, cum ramane cu votul de anul trecut, prin care presedintele e... demis? Cum ramane cu neorganizarea de referendum pentru intrarea in u.e., in 2007?
5.   Basesciana de vara trimis de
(12 iun 2013, 16:40:35
"Pactul de coabitare", semnat aiurea de Victor Ponta, a legat mâinile USL până la alegerile prezidenţiale din 2014 şi i-a permis lui Băsescu nu doar să-şi recupereze poziţiile pierdute, ci şi să şi le întărească pas cu pas, având sub influenţa şi călcâiul său mai ales instituţiile de forţă ale statului.USL, dar în primul rând PSD, Guvernul şi Victor Ponta personal află acum care-i sensul zicalei potrivit căreia "pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti". Băsescu n-a zis bodaproste şi n-a stat cuminte să-şi termine cele două mandate în cursul cărora a determinat punerea pe butuci a ţării, a semănat permanent dihonie în ţară şi a rânjit sardonic împingând o populaţie săracă într-o şi mai mare mizerie. Ecourile reuşitei vizite în Germania a lui Ponta şi primirea remarcabilă pe care i-a oferit-o Angela Merkel ii arata lui Basescu
că nu mai are camere de rezonanţă în exteriorul ţării, unde e privit tot mai mult ca un produs cu termenul de folosinţă expirat.
6.   Pt.politicus trimis de
(12 iun 2013, 19:07:33
multi si prosti,cheltuiala multa si nu faceti nimic pt.multime toate legile sant pt.voi nesmtitule va da iarasi un scor zdrobitor pt.basinescu
6.1  RE: Pt.politicus trimis de
(13 iun 2013, 09:27:34
N-am inteles de ce sunt eu "nesimtit". Parlamentarii intr-adevar or avea activitate proasta (de altfel, asa am scris si eu in comentariul meu). Se pare ca ai raspuns la plesneala, fara sa citesti ce-am scris. Eu m-am referit la altceva: la riscul instaurarii dictaturii daca puterea parlamentului slabeste. Adica, e vorba de principiul pe care functioneaza democratia, nu de calitatea parlamentarilor. Sunt "prosti", poate, parlamentarii, insa epitetul "multi" este indoielnic. In democratia ateniana, stimabile, erau nu mai putin de 50000 de parlamentari, iar cetatenii Atenei erau numiti prin rotatie in acel parlament. Am inteles de la dta ca sunt "nesimtit" si nu fac nimic pentru... "multime". Poate pentru simplu motiv ca si eu fac parte din acea "multime" de care vorbesti dta? Cat despre "nesimtire", ma tem ca de data asta "cine spune, ala este". Nesimtirea iti apartine, atat timp cat n-ai avut bunul simt de a citi ce-am scris, dar mi-ai "raspuns". Poate nu stii sa citesti, dar stii sa injuri? Si acum, daca ne-am lamurit (partial), te intreb: de ce sa nu scada numarul de sereisti, mult mai numerosi decat parlamentarii, si, (as zice) mult mai bine platiti decat acestia? Sa calculam cata economie se face prin "concedierea" a 250 de parlamentari cu salariu (cred eu) de vreo 4000 RON maxm, si concedierea a 2000 de sereisti cu salar de 20000 RON (sunt convins ca au atat) si a 3000 de magistrati cu salar de 10000 RON (sunt convins ca au mai mult de-atat). Salariul de parlamentar sigur e mai mic, deoarece presedintele are abia 9000 RON. In cazul reducerii parlamenului se obtine o economie de 4000*250=1000000 RON (1 milion lei noi, aproximativ). In cazul celalalt, se obtin 2000*20000= 40 mil. lei noi, odata. Plus, 3000*10000=30 mil. lei noi, inca o data. Deci 70 mil.lei noi se ecnomisesc, (calcul strict minimalizant!) nedistrugand si neriscand suportul democratiei. Fata de 1 milion, economisiti pentru a-i deschide calea spre dictatura lui Basescu sau Ponta.
6.2  RE: Pt.politicus trimis de
(13 iun 2013, 09:58:01
Erata.
In loc de "Poate pentru simplu motiv" a se citi "Poate pentru simplul motiv".
In loc de "In cazul reducerii parlamenului" a se citi "In cazul reducerii parlamentului". Cer scuze pentru aceste greseli. Acuzatia de "nesimtire" m-a derutat si am mancat litere. Pot fi acuzat de orice, numai de nesimtire nu. Caci, banuiesc, si pe un basist sadea poate sa-l doara cand un jandarm il loveste cu bestialitate, asa cum s-a intamplat in ianuarie 2012, la Bucuresti. Si daca tot am revenit, cu riscul de a plictisi, tare as vrea sa stiu randul din umilul meu comentariu unde am fost... nesimtit.
7.   Comentariu trimis de
(12 iun 2013, 20:12:28
OAMENI BUNI AM MERS LA VOT DEGEABA sant cam nervos scuze DAR SI PONTA SI ANTONESCU NU AU FACUT NIMIC AU PUS CAPAT NUMINDUL PE DUTU LA LOCUL LUI DUPA ATATEA ACUZE CINE MINTE ?
8.   .... trimis de
(12 iun 2013, 21:49:48
radumatii! mai zii odata "beeee",usor usor isi da seama boborul ca progenitura poanta si cu al***l atonov nu sunt decat o pereche care se cearta...in rest..."sa-ti fie rusine dinu patriciu",si sa ii s**i degetele cance*oase lu nea' nelu care rade ca prostul"mai draga"...hai sa te chish in freza!
9.   Pt. radumami trimis de
(12 iun 2013, 22:43:09
vezi ca ai promis un coniac daca u.s.l.castiga alegirile si nici coniacu nici astia nimic COABITARE SUPER BASESISM
10.   Catre VULTURUL_PLESUV trimis de
(13 iun 2013, 06:49:43
Salut prietene,sigur ca dau coniacul.Cat despre numirea lui Duta la CNSAS uite ce zice un comunicat al institutiei:"Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) consideră numirea lui Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie al instituţiei "o gafă" a Administraţiei Prezidenţiale, "specifică organizaţiilor mafiote", şi ameninţă că, până la retragere acesteia, CA nu se va întruni."Cat despre Basescu oricum la anu pleaca,nu mai e mult.

.
11.   Sall trimis de
(13 iun 2013, 10:51:22
Domnule eu pe vremea PSD,am avut numai necazuri,mai multe decat pe vremea PDL,Casa de Sanatate ma gasit enorme la fondul de sanatate,cu 7000 de lei noi de unde nu stiu,nimeni nu-mi da o explicatie,sunt medic in localitate crucea,judetul Suceava,o zona inca se mai scoate uraniu,probabil pentru arabi,cat a fost PDL,am contribuit la fondul de sanatate, a fost totul ok,de cand a venit la sefia CJAS SUCEAVA,sotia deputatului Baisanu seful PNL Suceava,dna Baisanu,nu mi-au mai incheiat contract de servici medicale sute de asigurati care ii am eu pe lista au ramas fara medic,astias mai cinici decat PDl-isti,primul medic se afla la 32 de km la Dorna-Arini,sau la 16 km la Brosteni,sunt nevoiti sa parcurga zeci de km,eu de unde am venit am venit fara datorii,eu la fiecare incheiere de contract cu casa de sanatate,am platit integral contributia de sanatate ca altfel nu mi se incheia contract,si acuma al treilea an brusc ma trezesc cu aceasta datorie enorma,eu aici castig foarte putin,la 496 de asigurati,aproximativ de 4000 de lei,un venit foarte putin ,eu la suma aceea care mea bagat-o ar trebui sa am un venit de 80.000 de roni,ceea ce eu nu-l am,as intrebao pe doamna Baisanu cat este contributia la fondul de sanatate 100% sau 5,5%.Bine a facut dl Traian Basescu ca-i joaca cum vrea,si bine face ca face referendum si ca la pus pe dl Duta in fruntea CNAS,in consiliu de administratie,astia USL-isti au profitat de valul de nemultumiri,ca sa-i votam,si sau transformat in recuperatori de creante.
12.   Sall trimis de
(13 iun 2013, 10:53:10
Va rog sa-mi stergeti comentariu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei