Administraţia de Meteorologie va emite noi avertizări cod galben de ploi, dintre care una până marţi dimineaţa în vestul ţării, iar alta de marţi până miercuri dimineaţa pentru ploi la nivel naţional, care vor acumula însă doar izolat 50-60 litri pe metru pătrat, din 14 iunie urmând să fie ploi nesemnificative.
"Va începe să plouă în după-amiaza aceasta până mâine dimineaţa, este prima atenţionare, în partea de vest a ţării, iar a doua atenţionare va fi de mâine dimineaţă până miercuri dimineaţa la ora 9.00 şi plouă peste toată România din cauza instabilităţii, dar noi dăm cod galben pentru zonele unde sunt suprafeţe mai mari cu precipitaţii. Pe suprafeţe mari - 20-25 litri pe metru pătrat şi izolat, 50-60. Mâine, în jurul orei 12.00, va fi emisă a treia atenţionare, de miercuri dimineaţa până joi seara. Din data de 14, sunt semnale că vor fi ploi nesemnificative", a anunţat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, în comandamentul pentru situaţii de urgenţă reunit la Guvern.
Conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a anunţat, la rândul său, că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8.500 metri cubi pe secundă, peste media lunii iunie, de 6.400 mc/secundă, în condiţiile în care viitura a atins la Budapesta, în Ungaria, un maxim de 891 centimetri, autorităţile ungare estimând însă atenuarea situaţiei. Institutul apreciază că debitul maxim al Dunării în secţiunea Baziaş va fi atins la 16 iunie, de 10.500 mc/secundă, faţă de 11.900 mc/secundă în urmă cu o lună, când nu au fost înregistrate probleme deosebite.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să verifice dacă autorităţile ungare au nevoie de sprijin din partea României.
El a cerut totodată autorităţilor locale să nu mai aştepte intervenţia Guvernului în caz de situaţii urgente, inclusiv pentru eventuala evacuare a unor persoane.
"Există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă, şi după aceea o să vină Guvernul şi o să repare diguri, o să scoată apa din curţile oamenilor. Vreau să vă cer de data asta să gândiţi altfel. Nu băgăm panica în oameni, dar dacă e nevoie de măsuri rapide şi categorice, trebuie să luăm nişte oameni din nişte case care, Doamne fereşte, le ia apa, nu stăm cu mâinile în sân şi după aia alergăm cu elicopterele după ei să-i scoatem din case. Aveţi toată autoritatea din partea mea să luaţi măsurile necesare", a spus Ponta.
El a arătat că localnicii trebuie mobilizaţi, deoarece "oamenii în general stau şi se uită şi vine Guvernul să repare digul sau să ducă apa mai într-o parte".
Premierul Ponta, care luni şi marţi se va afla în vizită în Germania şi Slovacia, a cerut autorităţilor care rămân să coordoneze situaţia să nu-i "strice" vizita şi a precizat că Guvernul va analiza, în şedinţa de miercuri, dacă este nevoie de acordarea unor ajutoare sau chiar de schimbat persoane cu atribuţii în prevenirea inundaţiilor.
Ponta a adresat în mod special solicitarea de a s verifica ce se întâmplă cu digul la Ialomiţa şi la Calafat, unde mai există încă probleme.
Ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a arătat că nivelul Dunării nu va creşte peste cota de inundaţii, dar că viitura pe Dunăre va fi în România "între 3-4 săptămâni", şi a cerut ca structurile regionale şi teritoriale de la Apele Române să monitorizeze "fiecare bucăţică" de dig, deoarece oricând poate apărea o fisură.
El a cerut să nu mai apară situaţii de genul celei consemnate vineri, când conducerea Apele Române Buzău i-a comunicat telefonic că nu mai ştie ce să soluţie să dispună pentru digul pe Ialomiţa, care "se mânca".
Autorităţile din Ialomiţa au început, săptămâna trecută, să consolideze digul din zona Feteşti, erodat în urma creşterii debitului Dunării din luna aprilie.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Ialomiţa, apele Braţului Borcea al Dunării s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar daca acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa.
"La Feteşti se lucrează fără încetare pentru consolidarea digului. Lucrările de consolidare au început în urmă cu patru zile şi se va ajunge la înălţimea digului iniţial, de 4,5-5 metri. S-au început lucrările şi pe partea digului dinspre Dunăre, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima dată s-a început pe partea de incintă, unde s-a taluzat pământ. S-a încercat şi se încearcă lărgirea digului, s-au pus planşe de fier, cu lungime de 14 metri şi se realizează un ecran de protecţie", a declarat, luni, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu.
Autorităţile locale avertizează că, dacă va continua să plouă, debitul Dunării ar putea depăşi nivelul critic înregistrat în luna aprilie, când debitul a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secundă.