luni, 10 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 131 (5338)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Înscrierile în Programul "Rabla" încep luni; unii colectori se plâng de numărul mic de tichete

Înscrierea cetăţenilor, firmelor şi instituţiilor în Programul "Rabla" începe luni, un sfert din cele 17.000 de tichete destinate persoanelor fizice fiind distribuite colectorilor validaţi într-o primă etapă, astfel că la mai multe puncte de colectare se regăsesc în prezent şi sub 10 tichete.

Pentru Programul "Rabla" 2013 au fost alocate 20.000 de vouchere de 6.500 de lei, valoarea acestora crescând de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenţi. Pe de altă parte, numărul tichetelor a scăzut la 20.000 (dintre care 17.000 sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice), faţă de 45.000 în 2012, 120.000 în 2011 şi 190.000 în 2010.

Persoanele fizice care doresc să beneficieze de valoarea voucher-ului obţinut la casarea autovehiculului mai vechi de 10 ani se pot înscrie de luni la unul din colectorii validaţi în program, a căror listă se regăseşte pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în timp ce firmele şi instituţiile publice interesate se înscriu, tot de luni, direct la AFM, instituţia care gestionează Programul "Rabla".

Distribuirea tichetelor la colectorii validaţi a fost gândită, spre deosebire de anii precedenţi, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Permiselor.

În prima etapă, au fost distribuite 25 la sută din cele 17.000 de tichete, respectându-se acest principiu. Astfel, cele mai multe tichete - 549 - au fost distribuite în Bucureşti, iar cele mai puţine - 36 - în judeţul Călăraşi. Judeţele fruntaşe la repartizare sunt Cluj şi Teleorman, unde au fost distribuite câte 180 de tichete.

Pe de altă parte, distribuirea voucherelor s-a făcut în mod egal între punctele de lucru aparţinând colectorilor validaţi din judeţul respectiv, fiind interzise atât transferul şi schimbul de tichete distribuite de către AFM între colectorii validaţi, cât şi transferul şi schimbul de tichete între punctele de lucru aparţinând aceluiaşi colector validat, fără acordul prealabil al AFM.

Astfel, la un punct de lucru din Capitală se regăsesc 61 de tichete, în timp ce la unul din Vâlcea se regăsesc cinci. Cele mai multe tichete - 74 - au fost distribuite la un punct de colectare din Olt, acesta fiind însă singurul din judeţ.

Distribuirea tichetelor pe puncte de lucru în fiecare judeţ este disponibilă pe site-ul AFM.

Sîmbătă, societatea Remat Cluj, care deţine patru puncte de lucru în judeţ, s-a plâns că a primit doar 40 de vouchere pentru programul "Rabla", numărul fiind considerat "revoltător de mic, o bătaie de joc", în condiţiile în care în anii trecuţi primea circa 1.800.

Şi colectorii din Suceava au apreciat că nu vor acoperi nici cinci la sută din solicitări, în condiţiile în care în acest judeţ au fost distribuite 135 de tichete către 11 societăţi, cu 15 puncte de colectare, rezultând nouă tichete la fiecare punct de lucru.

AFM aminteşte, duminică, într-un comunicat, că, în situaţia în care colectorii epuizează stocul de tichete primit iniţial, pot depune o cerere de suplimentare la instituţie, putând obţine cel mult 200 de tichete la fiecare cerere. Distribuirea tichetelor solicitate se face din stocul disponibil la nivel naţional pentru persoanele fizice, până la epuizarea acestuia.

Tichetele distribuite colectorilor şi neeliberate în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data distribuirii se restituie la AFM pentru redistribuire, mai spun reprezentanţii instituţiei, atrăgând atenţia asupra faptului că, în cazul nerestituirii, AFM anulează tichetele şi exclude din program colectorul.

Totodată, AFM precizează că toţi colectorii acceptaţi în program îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, respectiv din Certificatul constatator emis de ORC rezultă că au ca obiect de activitate colectarea/ tratatrea VSU şi deţin autorizaţiile necesare în acest sens, acest lucru putând fi verificat pe site-ul ANPM.

Anterior, AFM anunţase că va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice şi juridice şi 3.000 pentru instituţiile publice, ulterior, dat fiind numărul mare de solicitări de la cetăţeni, hotărându-se ca cele 17.000 de tichete să fie numai pentru persoane fizice.

În acest an, se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de până la trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.

La prima de casare de 6.500 de lei se poate adăuga câte un eco-bonus în valoare de 500 de lei, dar nu mai mult de două eco-bonusuri cumulate, pentru fiecare din următoarele caracteristici ale autovehicului nou achiziţionat: se încadrează în norma de poluare Euro 6, generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 grame/kilometru sau are sistem de propulsie hibrid.

Pentru achiziţionarea unui autovehicul nou se poate utiliza un singur tichet şi, în funcţie de caracteristicile maşnii, se poate beneficia de o reducere suplimentară de cel mult 1.000 de lei, rezultată din cumulul a două eco-bonusuri.

De asemenea, termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maxim 10 zile. În termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric, îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013.

Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.

Cei interesaţi pot consulta Ghidul de finanţare pe site-ul AFM în care sunt prevăzute atât condiţiile de eligibilitate, dar şi documentaţia necesară pentru înscrierea în program, redate şi mai jos.

Prin Programul "Rabla" derulat anual din 2005 şi până în prezent au fost casate 459.775 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 autoturisme noi.

În primii ani, la predarea autovehiculului uzat, se obţinea o primă de casare de 3.000 de lei, care în 2009 a crescut la 3.800 de lei. Din 2010, în locul primei de casare s-au eliberat tichete valorice de câte 3.800 de lei, nenominale, astfel că puteau fi vândute pe piaţa liberă iar cei interesaţi de achiziţionarea unui nou autovehicul prin program puteau utiliza până la trei tichete pentru o reducere mai mare.

Numărul autovehiculelor vechi casate prin Programul "Rabla" a crescut de la 14.607 în 2005, la 15.110 în 2006, 16.444 în 2007, 30.466 în 2008, 32.327 în 2009, pentru ca, în 2010, odată cu introducerea tichetelor, să fie casate 189.323 de autovehicule uzate şi achiziţionate 62.550 de autovehicule noi. În 2011, au fost casate 116.641 şi cumpărate 39.216 autovehicule, în timp ce anul trecut, scăzând bugetul şi numărul de tichete alocate, au fost casate 44.857 de autovehicule şi achiziţionate 15.149.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înscrierile în Programul "Rabla" încep luni; unii colectori se plâng de numărul mic de tichete.
 Vizualizări articol: 691 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înscrierile în Programul "Rabla" încep luni; unii colectori se plâng de numărul mic de tichete0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei