Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminică în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV că susţine în continuarea varianta angajării răspunderii Guvernului pe proiectul de regionalizare, precizând că este o "fereastră de oportunitate", iar personal nu vrea să fie şef de regiune.
Dragnea a fost întrebat dacă susţine în continuare varianta în care pachetul de legi privind regionalizarea să fie adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului.
"O susţin în continuare, pentru că mi se pare un proiect uriaş, poate primul proiect de ţară de la Revoluţie încoace. Eu cred că pentru un asemenea proiect Guvernul într-adevăr îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului, pentru că nu cred că proiectul de regionalizare merită să riscăm să-l dezbatem un an şi ceva de zile în Parlament în condiţiile în care important este să prindem această fereastră de oportunitate care poate e unică, 2013", a argumentat Dragnea, menţionând că în această situaţie s-ar putea opta pentru alegeri directe la stabilirea primelor conduceri de regiuni.
Anterior, vicepremierul a fost întrebat dacă urmăreşte să devină şeful unei regiuni administrative, după finalizarea procesului.
"Nu vreau asta, pentru că calendarul este următorul: după aprobarea modificărilor la Constituţie, care sperăm să se întâmple unde în octombrie...în noiembrie – decembrie vrem să aprobăm legislaţia efectivă de înfiinţare a regiunilor şi care să stabilească atribuţiile şi competenţele care trebuie să meargă la regiuni, inclusiv reşedinţa acestora. Spre finalul finalului anului să aibă loc alegerile la regiuni, alegerile probabil indirecte...să fie decât aleşii locali cei care votează", a susţinut vicepremierul.
El a precizat că din 2016 preşedinţii regiunilor şi consilierii regionali ar urma să fie aleşi în aceeaşi zi cu primarii şi consiliile judeţene, în acelaşi sistem de vot direct din partea cetăţenilor.
Vicepremierul a susţinut că în cazul numărului de consilieri regionali ar opta mai degrabă pentru varianta în care fiecare judeţ să beneficieze de acelaşi număr de reprezentanţi în Consiliul Regional, respectiv între 7 şi 10 reprezentanţi pe judeţ.
Dragnea şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul anului 2014 se va reuşi acreditarea regiunilor în discuţiile cu Comisia Europeană, astfel încât acestea să poată fi eligibile pentru a accesa fonduri europene.