Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament prin care este definită, la nivelul textului fundamental, noţiunea de "patrimoniu naţional" şi instituită obligaţia statului de a-l ocroti şi conserva.
Membrii Comisiei de revizuire au adoptat un amendament propus de Ministerul Culturii prin care este introdusă şi definită noţiunea de patrimoniu naţional.
"Patrimoniul naţional, constituit din patrimoniu mobil, imobil şi imaterial, formează element de identitate naţională şi este ocrotit de lege", prevede amendamentul adoptat, care se adaugă prevederilor în vigoare ale articolului 33 din Constituţie.
De asemenea, o prevedere nou introdusă în Legea fundamentală menţionează că "statul trebuie să promoveze diversitatea expresiilor culturale la nivel naţional şi să încurajeze dialogul intercultural".
În plus, la articolul 33, alineatul 3 din Constituţie a fost înlocuită sintagma "moştenirii culturale" cu "patrimoniul naţional", astfel încât noua formă a acestuia va fi: "Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea patrimoniului naţional, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume".