Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a organizat în perioada 14 – 15 mai 2013, Conferinţa Internaţională pentru facilitarea schimbului de experienţă în domeniul traficului de persoane, eveniment organizat în cadrul Proiectului transnaţional „Abordarea integrată pentru prevenirea exploatării prin muncă în ţările de origine şi destinaţie”, co-finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului Prevenirea şi Lupta împotriva Criminalităţii 2009.
La eveniment au participat reprezentanţi cheie ai luptei antitrafic la nivel naţional şi european precum: Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Coordonator al Grupului Parlamentar pentru combaterea traficului de persoane, Marian Tutilescu – Subsecretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Myria Vassiliadou – Coordonator European Anti-Trafic, Maria Grazia Giammarinaro – Reprezentant Special al OSCE şi Coordonator pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane.
Evenimentul a vizat diseminarea rezultatelor studiului transnaţional elaborat în cadrul proiectului, lansarea Campaniei de prevenire a traficului de persoane "A munci este un drept! A exploata munca este o infracţiune!" şi îmbunătăţirea cooperării pentru identificarea, referirea şi asistenţa acordată victimelor traficului de persoane.
La nivel regional, Campania "A munci este un drept! A exploata munca este o infracţiune!" va fi implementată de Centrul Regional Suceava, până pe 31.08.2013 şi va cuprinde activităţi de prevenire în şcoli şi licee, activităţi de prevenire şi instruire a şomerilor/tinerilor în căutarea unui loc de muncă, grupuri de lucru, seminarii, workshop-uri.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în baza contractului de finanţare cu Direcţia Generală Afaceri Interne a Comisiei Europene, implementează Proiectul „Abordarea integrată pentru prevenirea exploatării prin muncă în ţările de origine şi destinaţie”, în calitate de beneficiar, pe o perioadă de 36 de luni, începând din februarie 2011, cu termen limită de finalizare August 2013.
Obiectivul general al proiectului constă în reducerea dimensiunilor traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă în ţările de origine, tranzit şi destinaţie.
Parteneri în proiect sunt Comisia Naţională pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane- Bulgaria, Organizaţia de Drept Public European (EPLO) – Grecia, KISA - Cipru, Ministerul de Interne – Ungaria, Ministerul de Interne din FYROM – partener asociat.