Două fete de cinci şi 15 ani au fost adoptate internaţional, joi, ele urmând să se mute cu familiile adoptive în Italia, respectiv Canada, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, precizând că alte 28 de cereri sunt în lucru.
Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii a spus că până în prezent au fost finalizate trei adopţii internaţionale, cererile venind din partea unor cetăţeni români care locuiesc în străinătate.
În cele două adopţii finalizate joi este vorba de două fete din judeţele Dolj şi Prahova.
Bogdan Panait a precizat că minora din judeţul Dolj are cinci ani şi şase luni, este de etnie romă, iar mama naturală are un handicap grav, motiv pentru care nici o familie din România nu a dorit să o adopte. Aceasta urmează să plece la familia adoptivă din Italia, procedura adopţiei durând aproximativ şapte luni.
Cea de-a doua fată pentru care joi s-a încheiat procedura adopţiei are 15 ani, este din Prahova şi urmează să plece în Canada, ea fiind adoptată de către mătuşa maternă.
Preşedintele ORA a mai spus că există alte 28 de cereri de adopţie internaţională, dintre care una a primit miercuri acordul pentru potrivirea practică, ceea ce înseamnă că familia urmează să vină în România, să îl cunoască pe copil şi să petreacă timp cu acesta, iar în alte două cazuri, în care este vorba de copii romi de cinci şi opt ani, potrivirea a fost finalizată şi se aşteaptă răspunsul din partea familiilor.
Principalele ţări din care vin solicitările pentru adopţie internaţională sunt Canada, Franţa, SUA, Italia şi Germania.
"Aceste adopţii înseamnă o concretizare a muncii noastre. S-au încuviinţat de la primul termen, ceea ce este un lucru pozitiv pentru noi. Familiile au fost foarte mulţumite. Încercăm să identificăm zonele în care întârzie dosarele, la Serviciul paşapoarte, la ambasade, la Ministerul Justiţie şi păstrăm legătura cu aceste instituţii pentru a facilita procedura de adopţie", a mai spus Panait.
Preşedintele ORA a precizat că minorii adoptaţi internaţional vor fi monitorizaţi timp de doi ani în ţările în care pleacă, autorităţile române urmând să primească rapoarte trimestriale.
ORA a luat legătura cu autorităţile centrale din statele respective şi acele autorităţi sau organizaţii autorizate vor face monitorizarea în baza unei întelegeri scrise.
Şeful ORA a explicat că în momentul în care copiii pleacă din ţară, situaţia lor este preluată de serviciile sociale din statele în care ajung, acestea ajutându-i să se integreze în şcoală şi în familie.
România a redeschis, din 7 aprilie 2012, adopţiile internaţionale doar pentru cetăţenii români stabiliţi în străinătate. Acestea au fost interzise începând cu 1 ianuarie 2005, când a intrat în vigoare Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiilor.