Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, afirmă că "România are un sistem educativ extrem de performant, în special pentru crearea elitelor", însă problema o reprezintă abandonul şcolar, motiv pentru care a fost propus Guvernului un proiect alternativ de a sprijini populaţia romă şi a limita fenomenul.
Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, comentând afirmaţiile ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, potrivit cărora soluţia găsită de Franţa pentru romi - de a le da o sumă de bani pentru a reveni în ţara de origine - nu va rezolva niciodată problema, că această măsură a fost stopată la începutul anului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Am lucrat cu doamna Câmpeanu şi am încetat de la 1 ianuarie această măsură. Noi am închis această măsură împreună cu doamna Câmpeanu şi Guvernul român şi am propus un proiect alternativ - am fost şi la Mehedinţi şi Craiova - de a sprijini populaţia romă care vrea să revină în România. Îmi permit un scurt mesaj: România nu este o ţară subdezvoltată în termeni de educaţie. Aveţi un sistem educativ care este extrem de performant, în special pentru crearea elitelor, din păcate aţi pierdut un milion de elevi. În turul meu prin România vizitez aceste şcoli. Am fost profesor şi văd şcoli care permit sprijinirea elevilor. Problema nu este şcolarizarea copiilor, pentru că sistemul românesc oferă locuri în şcoli. Problema este că elevii pleacă, abandonează şcoala, pleacă de la şcoală. Şi noi am avut asemenea dificultăţi în Franţa, am avut elevi care abandonau şcoala. Aşa că munca pe care o facem în România, cu diferite asociaţii, este de a le oferi sprijin pentru a evita abandonul şcolar", a spus Philippe Gustin.
Ambasadorul a menţionat că Franţa finanţează, la Câmpia Turzii, un proiect de înfiinţare a unei cantine în apropierea şcolii, el subliniind că este nevoie de "un program integrat" care să limiteze abandonul şcolar.
"Dacă un elev nu poate să mănânce la şcoală, noi propunem înfiinţarea unei cantine în apropierea şcolii, pentru a putea mânca la amiază, iar părinţii au posibilitatea de a alege să-i trimită acolo şi să-i ţină la şcoală. De exemplu, finanţăm un proiect la Câmpia Turzii, o cantină, şi avem bune rezultate în ceea ce priveşte frecventarea şcolii de către elevi. Trebuie pus în practică un program integrat, împreună cu şcoala, cu educaţia părinţilor, cantina, grupuri sanitare, astfel încât ceea ce conduce la abandonul şcolar să fie limitat. Pe acest subiect lucrăm împreună cu doamna Câmpeanu şi colaboratorii ei", a arătat el.
Ambasadorul Franţei se întâlneşte, în această săptămână, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului economic, cultural şi educativ din judeţele Mureş, Harghita, Bacău, Vrancea, Brăila şi Ialomiţa.
În Mureş, el a vizitat fabrica de zahăr din Luduş, preluată în 2012 de către Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, apoi s-a întâlnit cu oficialităţi locale, la Târgu Mureş.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, declara, luni, că soluţia găsită de Franţa pentru romi - de a le da o sumă de bani pentru a reveni în ţara de origine - nu va rezolva niciodată problema.
"Niciodată nu rezolvi problema dacă le dai bani ca să vină acasă, pentru că, după un timp, ei se reîntorc. S-a cheltuit o sumă importantă pentru această măsură, iar banii aceia puteau fi utilizaţi mai degrabă pentru educaţia copiilor romi", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, la conferinţa "Strategii de incluziune a romilor - de la intenţii bune la rezultate reale".