miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cărtărescu: Copilul nostru nu ne aparţine, trebuie să îl primim ca pe un musafir

 

Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat, marţi, la lansarea platformei "Părinţi buni", de către organizaţia Salvaţi Copiii România, că părinţii nu pot fi tiranii copiilor lor, care nu le aparţin, ci sunt ca nişte musafiri şi trebuie primiţi cu demnitate şi cu cinste.

Platforma "Părinţi buni", constând într-un site, un ghid tipărit şi o pagină de Facebook, menită să furnizeze gratuit instrumente pentru educarea fără violenţă a copiilor, a fost lansată marţi de organizaţia Salvaţi Copiii România.

Mircea Cărtărescu, prezent la lansare, a vorbit despre violenţa împotriva copiilor, pe care a definit-o drept orice împiedică mintea unui copil să se dezvolte.

"Atunci când ne referim la violenţă, nu trebuie să vedem neapărat cureaua sau băţul. Eu cred că violenţă împotriva minţii unui copil înseamnă tot ce împiedică această minte să se dezvolte. Eu cred că părinţii care-şi lasă copiii în ţară şi pleacă în străinătate, în Spania sau Italia, ca să lucreze sunt mult mai violenţi faţă de copii, care rămân singuri şi fără nici o îndrumare, rămân de capul lor, cum se spune, decât dacă folosesc în fiecare zi mijloace de coerciţie fizice şi contondente. Cred, de asemenea, că părinţii care îşi abandonează practic copiii lăsându-i cu cheia de gât, toată ziua, până seara, sunt violenţi împotriva propriilor lor copii", a spus scriitorul.

Mircea Cărtărescu a mai caracterizat violenţa împotriva copiilor drept "unul din cele mai mari paradoxuri", pentru că "noi încercăm să îi aducem la un grad mai înalt de civilizaţie folosind gradele cele mai joase de degradare umană".

"Am auzit şi eu, de multe ori, şi în familia mea, şi de la alţii, expresia «eu te-am făcut, eu te omor». Este o expresie, din păcate, extrem de răspândită în societatea noastră. În primul rând, nu i-am făcut noi pe copiii noştri, ei au crescut singuri, ei au crescut ca nişte flori din acelea de origami care sunt la început un simplu cocoloş, dar dacă le arunci în apă iese un crin sau iese o lebădă. Aşa s-au dezvoltat, inclusiv în pântecul matern, printr-un miracol care nu ţine de voinţa noastră", a adăugat Cărtărescu.

 

„Dacă nu îl primim pe copil ca pe un musafir al nostru, înseamnă că nu ştim să ne creştem propriul nostru copil”

Scriitorul a mai spus că cel mai frumos lucru despre copii pe care l-a auzit vreodată este un dicton străvechi indian, care spune: "Copilul nu ne aparţine, el este ca un drumeţ străin care a bătut la uşa noastră".

"Aşa trebuie să-l primim, cum primim un străin, cu demnitate şi cu cinste. Dacă nu îl primim pe copil ca pe un musafir al nostru, înseamnă că nu ştim să ne creştem propriul nostru copil", a mai declarat Cărtărescu.

El a vorbit şi despre "poate cel mai dramatic text pe care un copil l-a adresat vreodată unui părinte", scrisoarea lui Franz Kafka către tatăl său, de 100 de pagini, care arată consecinţele violenţei celui din urmă în timpul copilăriei şi adolescenţei scriitorului.

"O expresie pe care copilul Kafka o auzea adesea: "Am să te sfâşii ca pe-un peşte". Această expresie a lăsat o traumă care nu avea să se vindece niciodată. Tatăl lui Kafka, spre cinstea lui, nu l-a lovit niciodată, nu l-a lovit fizic, în schimb a exercitat o permanentă teroare asupra minţii acestui copil", a mai arătat Cărtărescu.

 

Fiecare copil are drumul său în viaţă

Scriitorul a mai atacat şi o altă preconcepţie a părinţilor care îşi doresc să aibă copii cu note mari: "În momentul în care vrem ca copiii noştri să ia numai note mari şi îi terorizăm pentru acest lucru, noi îi violentăm. Un copil care are şanse mari să devină un foarte bun adult, un om întreg, un om adevărat, nu trebuie neapărat să fie premiantul clasei. Eu cred că fiecare copil are drumul său în viaţă. Sunt nenumărate exemple de acest fel: nenumăraţi inventatori, nenumăraţi oameni de ştiinţă, nenumăraţi scriitori, nenumăraţi artişti care nu au fost elevi buni şi care au recuperat mai târziu, pe căi proprii, aşa cum i-a dus mintea lor deosebită de a celorlalţi".

"Cred că fiecare dintre noi îşi iubeşte copiii, dar fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă că nu ne mai putem iubi şi creşte copiii în sens patriarhal", a conchis Cărtărescu.

La evenimentul de lansare a platformei "Părinţi buni" au mai participat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare, psihologul Diana Stănculescu şi Cristian China-Birţa, blogger la chinezu.eu, ambasador al campaniei "Copiii fără etichetă", derulată de Salvaţi Copiii în perioada martie - octombrie 2013.

Site-ul parintibuni.ro cuprinde o secţiune dedicată părinţior, cu articole precum "10 sfaturi pentru a fi un tată bun", "Muncă vs. viaţă de familie" şi "O discuţie sensibilă: mama şi tata divorţează", o alta pentru profesionişti, precum educatorii, psihologii sau asistenţii sociali, precum şi o secţiune "Întreabă expertul".

Ghidul tipărit "pentru dezvoltarea relaţiilor sănătoase între părinţi şi copii", ce va fi distribuit gratuit şi va putea fi descărcat şi de pe site, propune "o abordare pozitivă" privind educarea copilului, bazată pe respectarea drepturilor acestuia. Astfel ghidul vorbeşte despre impactul pe care îl au pedepsele fizice şi umilitoare asupra copiilor, dar şi a părinţilor, sfătuindu-i pe cei din urmă să gândească pe termen lung şi să se întrebe cum vor să fie copilul lor la 20 de ani şi ce relaţie vor să aibă cu acesta, înainte de a lua o măsură punitivă, în condiţii de stres.

Conform ghidului, exemple de pedepse fizice sunt bătaia, plesnitul, trasul de păr sau de urechi, forţarea copilului să stea într-o poziţie inconfortabilă sau închiderea lui într-o debara, în timp ce pedepsele umilitoare includ ridicarea tonului, folosirea unor calificative ca "prost", ignorarea, privarea de afecţiune, ruşinarea, umilirea publică şi ameninţarea cu violenţă împotriva copilului, a persoanelor, a animalelor sau a obiectelor la care copilul ţine, toate acestea constituind încălcări ale drepturilor copilului.

Marţi, la lansarea platformei, li s-au înmânat diplome bloggerilor prezenţi, care s-au implicat în campanie, inclusiv lui Cristian China-Birţa, care a promovat iniţiativa Salvaţi Copiii în blogosferă.

Lansarea platformei "Părinţi buni" face parte din campania "Copiii fără etichetă" a organizaţiei Salvaţi Copiii România, pentru combaterea violenţei împotriva copiilor. În prima lună de la lansare, în perioada 19 martie - 18 aprilie, mesajul campaniei a fost promovat în blogosferă, de către 141 de bloggeri, prin 151 de articole, care au avut 55.820 de vizualizări. În textele respective, mulţi autori au împărtăşit propriile lor experienţe din copilărie, marcate de violenţa educaţională aplicată de părinţi sau de profesori. Potrivit organizaţiei, aceste postări vor fi incluse într-un e-book, ce va fi lansat în perioada următoare.

La finalul lunii martie, când a lansat campania, Salvaţi Copiii a făcut public un studiu privind abuzul la adresa copiilor în România, care a relevat că 38 la sută dintre părinţi recunosc faptul că îşi bat copiii, iar 20 la sută apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie. Proporţia copiilor care afirmă că sunt bătuţi acasă este însă de 63 la sută. Studiul a mai arătat că 33 la sută dintre copii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de către cadrele didactice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cărtărescu: Copilul nostru nu ne aparţine, trebuie să îl primim ca pe un musafir.
 Vizualizări articol: 827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cărtărescu: Copilul nostru nu ne aparţine, trebuie să îl primim ca pe un musafir0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei