Guvernul spaniol de dreapta, presat de către ultraconservatori şi Biserică, intenţionează să îşi anunţe "rapid" reforma privind limitarea dreptului la avort prevăzut în legea votată în 2010 de precedenta echipă socialistă, relatează AFP.
Reforma privind limitarea dreptului la avort, promisă în campania din 2011 de către şeful Guvernului Mariano Rajoy, va fi prezentată "rapid", a dat asigurări luni ministrul spaniol al Justiţiei, Alberto Ruiz Gallardon, după ce a fost anunţată şi amânată de mai multe ori.
Apreciind că viaţa "este un drept inalienabil", ministrul a declanşat o nouă polemică când a afirmat că "riscul pentru sănătatea fizică şi psihică nu poate fi considerat ca pretext pentru a nu proteja viaţa" fetusului.
"Acesta nu a fost niciodată un pretext, domnule ministru, dar un principiu legal pentru a avorta, validat de Consiliul Constituţional şi dumneavoastră ştiaţi", s-a adresat miercuri deputata socialistă Soledad Dominguez către ministru.
Declaraţia ministrului a urmat la puţin timp după cea a preşedintelui Conferinţei Episcopale spaniole, Antonio Maria Rouco Varela, care a cerut luni "o reformă urgentă" a legii privind avortul.
În opinia sa, "contrar a ceea ce se spune, de la aplicarea legii fondate pe principiul eticii şi absurdităţii juridice de a da dreptul pentru cineva de a lua viaţa unor fiinţe umane pe cale să se nască, numărul avorturilor a crescut la un nivel înspăimântător".
"Noi nu vom accepta ca Rouco Varela să ne guverneze", deoarece "timpul episcopilor a trecut", a declarat marţi socialista Elena Valenciano pentru postul de radio Onda Cero.
Secretarul general al tinerilor socialişti spanioli, Nino Torre, a criticat marţi o reformă care, în opinia sa, "îi mulţumeşte doar pe ultraconservatori, fără să rezolve problema reală a concepţiei nedorite".
El a criticat, de asemenea, vizita efectuată luni de către Mariano Rajoy la Papa Francisc care, potrivit lui, "sprijină pretenţiile de îndoctrinare şi influenţarea spaniolilor de către Sfântul Scaun".
În 2012, Gallardon a declanşat deja furia persoanelor care susţin avortul, anunţând că viitoarea lege va interzice întreruperea voluntară a sarcinii chiar şi în caz că fetusul prezintă malformaţii.
Guvernul a anunţat în mod explicit că intenţiona să revadă în totalitate legea şi să pregătească un text care va interzice întreruperea voluntară a sarcinii, cu excepţia anumitor cazuri.
Legea privind avortul, adoptată în iulie 2010, autorizează orice femeie să avorteze în primele 14 săptămâni de sarcină. În plus, în caz de "risc pentru viaţa şi sănătatea" mamei sau de "malformaţie gravă a fetusului", sarcina poate fi întreruptă până la a 22-a săptămână.