Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, miercuri, că spera ca platforma dedicată manualelor digitale să fie deschisă în toamnă, urmând ca acestea să formeze o bibliotecă electronică utilă atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi părinţilor.
"Sper ca, din toamnă, să deschidem platforma manuale.edu.ro, pe care să încercăm, pe măsură ce avem manualele digitale, să facem o bibliotecă cu toate manualele digitale din România aprobate, inclusiv cele alternative. Cred că un astfel de instrument va fi util nu doar copiilor din şcolile din România, ci şi profesorilor, care vor putea să îşi aleagă mai bine materialele didactice, şi părinţilor care lucrează cu copiii şi părinţilor şi copiilor care nu trăiesc în România şi care încearcă să asigure educaţie după program românesc", a declarat Pricopie, cu prilejul lansării primului manual digital aprobat de Ministerul Educaţiei.
Potrivit lui Pricopie, peste cinci-zece ani, sălile de clasă vor fi digitalizate, lucrul acesta fiind necesar întrucât copiii sunt, în permanenţă, în contact cu lumea digitală.
"Lumea digitală este lumea lor, ei sunt în permanenţă în legătură cu lumea digitală. Este clar că, peste cinci sau zece ani, sala de clasă va arăta cu totul şi cu totul altfel decât arată astăzi. Sala de clasa va trebui să fi o sală de clasă digitală. În Polonia, sistemul manualelor digitale se pilotează în mai multe şcoli. Noi sperăm să dezvoltăm acest proiect şi să îl dezvoltăm din fonduri structurale 2014-2020", a spus ministrul Educaţiei.
În acelaşi context, Remus Pricopie a arătat că sistemul educaţional românesc trebuie să aibă viziune pentru viitor. "Cred că sistemul educaţional românesc trebuie să privească spre viitor. Tehnologia, telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele fac parte din viaţa noastră şi a copiilor noştri. Forma de exprimare a informaţiei este din ce în ce mai importantă pentru noi, adulţii, şi cu atât mai importantă pentru copiii noştri. Mediul digital permite interactivitatea şi dinamismul pe care îl aşteaptă tinerii şi consider acest proiect un început promiţător", a explicat demnitarul.
Primul manual digital realizat în România şi aprobat de Ministerul Educaţiei, "Lecţia verde - Creează-ţi mediul!", se adresează elevilor din clasele III-VII şi a fost lansat miercuri de minister şi Holcim România.
Obiectul opţional digital este urmarea primului manual de educaţie ecologică în formă fizică pentru copii, lansat în 2004 la iniţiativa Holcim România şi dezvoltat cu avizul şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.
Opţionalul a fost introdus încă din 2008 în oferta naţională a obiectelor opţionale de studiu, pentru elevii din clasele III-VII, aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale. Încă de la începutul programului educaţional, au fost realizate atât manualele adresate elevilor, cât şi ghidurile metodologice pentru cadrele didactice.
Disciplina opţională se predă, în prezent, în 250 şcoli din România, iar introducerea manualului digital poate fi posibilă în peste 5.000 de unităţi şcolare din ţară, în care există, conform datelor oficiale, calculatoare şi conexiune la internet.
Prin acest manual, se doreşte responsabilizarea elevilor, părinţii şi întregii comunităţi locale, în vederea protejării mediului înconjurător. Manualul poate fi accesat online la adresa web www.lectiaverde.ro şi poate fi descărca gratuit pe iPad.
"Manualul digital oferă elevilor, într-un format interactiv şi actractiv, informaţiile de care au nevoie pentru a lua decizii susţinute şi responsabile în vederea conservării resurselor naturale şi protejării mediului înconjurător", a declarat, cu ocazia lansării, directorul general Holcim România, Daniel Bach.