joi, 21 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 66 (5273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Georgescu: Funcţionarii implicaţi în achiziţii cu fonduri UE şi rudele lor ar putea fi monitorizaţi

 

Funcţionarii publici implicaţi în procesul de achiziţii publice cu fonduri europene şi rudele până la gradul II ale acestora ar putea fi monitorizaţi în timp real printr-un sistem care va emite avertismente atunci când în proceduri apar nereguli, a spus miercuri preşedintele ANI, Horia Georgescu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Geogescu, a declarat, la conferinţa "Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice", că a trimis Guvernului un memorandum prin care ANI doreşte, pe lângă verificarea procedurilor de achiziţie până la momentul atribuirii contractelor, şi instituirea unui sistem de "emitere a unor avertismente în tip real asupra persoanelor care participă la licitaţie şi sunt rude de gradul I sau II cu conducătorii instituţiilor unde se organizează aceste licitaţii".

"Toţi funcţionarii sau toate persoanele implicate în procesul de achiziţii publice, procesul de achiziţii publice pe fonduri europene şi nu numai vor fi monitorizaţi în timp real şi sistemul va emite avertismente atunci când în procedurile de licitaţie sunt semnalate rude de gradul I şi II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces", a spus Horia Georgescu, precizând că va fi vorba de un sistem "preventiv sută la sută".

Georgescu a mai arătat că sistemul va funcţiona printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerţului, cât şi la nivelul instituţiilor fiscale, astfel încât să se facă relaţionarea cu persoanele conducătoare de instituţii publice sau implicate în proceduri de achiziţie publică.

 

Avertisment de integritate

"ANI va emite un avertisment de integritate care are ca scop responsabilizarea întregului lanţ ierarhic al angajaţilor instituţiilor atât pe verticală cât şi pe orizontală", a mai spus Horia Georgescu, precizând că a fost iniţiat grupul de lucru, au fost stabilite termene concrete, soluţia acestui sistem urmând să fie dezvoltată de un consultant.

Preşedintele ANI a precizat că în următoarele trei luni va fi transmisă Guvernului "partea legislativă" a acestui sistem, iar la sfârşitul anului sistemul va putea fi operaţional.

"ANI este în acest moment în prim-planul luptei împotriva corupţiei şi cred că, în acest moment, fenomenul conflictelor de interese în achiziţiile publice este scăpat de sub control din perspectiva faptului că legislaţia şi-a atins limitele", a mai spus Georgescu.

 

"E un fenomen de amploare care nu poate fi controlat”

Preşedintele ANI a precizat că în urma unui studiu efectuat anul trecut, la care au participat peste 80 de entităţi reprezentate de consiliile locale, municipale şi reşedinţe de judeţ, au fost găsite 78 de persoane, aleşi locali, care au încasat bani publici prin procedura achiziţiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

"E un fenomen de amploare care nu poate fi controlat având în vedere că legislaţia şi-a atins demult limitele", a subliniat Horia Georgescu, arătând că este nevoie de luare unei decizii politice astfel încât legislaţia să fie modificată, însă numai cu ajutorul specialiştilor din sistem.

Proiectul "Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice. O abordare operaţională" este o iniţiativă transnaţională care urmăreşte combaterea fraudei din domeniul achiziţiilor publice, .

Principalul aplicant al proiectului este Fundaţia Freedom House România, acesta urmând să fie implementat pe parcursul a 26 de luni, în parteneriat cu mai multe autorităţi şi instituţii publice, printre care Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Agenţia Naţională de Integritate, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Autorizarea Achiziţiilor Publice, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi mai mulţi parteneri internaţionali, printre care Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes (MEDEL).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Georgescu: Funcţionarii implicaţi în achiziţii cu fonduri UE şi rudele lor ar putea fi monitorizaţi.
 Vizualizări articol: 1536 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Georgescu: Funcţionarii implicaţi în achiziţii cu fonduri UE şi rudele lor ar putea fi monitorizaţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei