Fostul premier Adrian Năstase, pentru care a instanţa a dispus eliberarea condiţionată, a părăsit, luni, Penitenciarul Jilava, fiind aşteptat la ieşire de fiul său cel mare, Andrei, de alţi apropiaţi şi de bodyguarzi, şi a plecat cu un autoturism al familiei, fără să facă declaraţii.
La ieşirea din închisoare, trei bodyguarzi i-au făcut culoar lui Năstase prin mulţimea de jurnalişti venită la Jilava.
Printre cei care l-au aşteptat la ieşirea din penitenciar s-au numărat Codrin Ştefănescu, Manuela Catrina, Adrian Dobre şi Tudor Tănăsescu.
Înainte de a intra în maşină, fostul premier a salutat din mână şi a spus doar "toate bune, vorbim peste câteva zile".
Două maşini din coloana în care Adrian Năstase merge spre casa din Zambaccian, respectiv ambulanţa privată şi un Mercedes de culoare neagră, s-au ciocnit uşor la puţin timp după plecarea de la Penitenciarul Jilava.
Autoturismul Mercedes a lovit din spate ambulanţa, iar după accident a rămas pe loc, cu luminile de avarie pornite. Ambulanţa şi-a continuat drumul alături de celelalte trei maşini din coloană.
Premierul Victor Ponta spune că se bucură de eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Craiova, că se bucură de decizia privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase şi că va vorbi cu acesta, inclusiv despre partid, dar că fostul premier are nevoie de răgaz să petreacă un timp cu familia.
"Normal că mă bucur de decizia în cazul domnului Năstase. O să vorbesc bineînţeles şi cu dânsul, dar este normal să-i lăsăm răgaz pentru a petrece timp cu familia şi apoi bineînţeles vom vorbi şi despre partid, în fond este şi partidul dânsului", a declarat, luni seară, înaintea începerii unui meci de baschet, la Craiova, Victor Ponta, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Completul de la Tribunalul Bucureşti, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, a decis, cu opinie majoritară, respingerea recursului DNA în cazul sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 şi punerea în libertate a lui Adrian Năstase.
Concret, două din cele trei judecătoare au dispus punerea în libertate a lui Adrian Năstase, în vreme ce al treilea magistrat din complet a decis în sens contrar.
În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Tribunalul Bucureşti, care luni au decis definitiv eliberarea fostului premier Adrian Năstase după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii".
DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.
În motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.
Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.
Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatând astfel că "acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale".
"Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)", a precizat judecătorul, în documentul citat.
Adrian Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012.