Aproape 2.000 de copii se nasc anual cu malformaţii la inimă, însă, din păcate, doar 200 de cazuri sunt rezolvate în ţară, iar pentru 40-50 se găsesc cu greu bani pentru tratament în străinătate, restul fiind sortiţi mortalităţii infantile, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
"În România, se nasc anual circa 2.000 de copii cu probleme cardiace şi care ar avea nevoie de intervenţii chirurgicale pe inimă. Din păcate, România nu poate să rezolve decât circa 200 de cazuri, şi acelea la Târgu Mureş, în majoritate, 99 la sută. Pentru circa 40-50 de cazuri, cu chiu, cu vai, mai găsim nişte bani şi la noi, şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să îi trimitem în spitale din străinătate, astfel că unii dintre ei au o şansă mare să se facă bine. Dar diferenţa de copii nu mai are nicio şansă. Aceştia sunt sortiţi mortalităţii infantile", a spus Nicolăescu, la conferinţa de bilanţ a campaniei pentru reducerea mortalităţii infantile "Bun venit pe lume", iniţiată de Salvaţi Copiii România.
Cu acelaşi prilej, ministrul Sănătăţii a subliniat că unele programe naţionale de sănătate sunt în proces de reformare. "Suntem într-un moment de reformare a programelor naţionale de sănătate care, până acum, cel puţin aşa cred eu şi nu am argumente împotrivă, au fost făcute din dorinţa de a spune că se face ceva. Nu au fost făcute programe coerente, ale căror rezultate să poată fi evaluate. Un exemplu poate fi programul naţional de chirurgie infantilă", a explicat demnitarul.
Ministrul a explicat că a încercat rapid să reformeze acest program, una dintre soluţii fiind implicarea mai multor spitale. "Am încercat să extindem rapid acest program de chirurgie cardiacă pediatrică la mai multe spitale din România. Avem astăzi, la Spitalul «Marie Curie», o secţia gata dotată. Este aproape gata o altă secţie la Spitalul «Grigore Alexandrescu». Din păcate, nu avem cu cine opera. Nu avem specialişti. Cei puţini care au mai fost în ultimii trei-patru ani au plecat şi ei, să-şi caute de lucru, pentru că este o specialitate foarte mult căutată în străinătate. Atunci, am convenit să facem un alt program. Acum, suntem în faza să căutăm fonduri ca să finanţăm acest program. Vrem ca în acest program să realizăm patru centre de chirurgie cardiacă pediatrică, în Iaşi, Timişoara, Craiova şi Bucureşti. Căutăm bani ca să putem să plătim cheltuielile de deplasare, de cazare şi de pregătire, pentru opt echipe pe care să le formăm în următorii doi-trei ani, în parteneriat cu o clinică de specialitate la Milano", a explicat Nicolăescu.
Prin acest nou program, ministrul speră să reducă mortalitatea infantilă cauzată de malformaţiile congenitale cardiace. "Sperăm ca, în următorii ani, măcar pe această bucată, să reducem până la un prag acceptabil mortalitatea infantilă. Dar aşa trebuie să luăm fiecare patologie în parte, fiecare aspect care se referă la mortalitatea infantilă", a continuat Nicolăescu.
Întrebat ce părere are despre situaţia clinicii de la Spitalul "Marie Curie", care nu funcţionează, ministrul a spus că aceasta este dovada lipsei de coerenţă a programului. "Faptul că nu se operează încă la «Marie Curie» arată că, atunci când se face un program, nu este coerenţă. Un program coerent ar fi însemnat ca atunci când te apuci să faci o investiţie, să pregăteşti şi resursa umană. Degeaba aduci aparate, aduci echipamente, şi nu ai resursă umană. Căutăm o soluţie de compromis. Echipele medicale pe care le vom aduce din străinătate ca să pregătească şi în ţară medici români să încerce să utilizeze baza materială pe care o avem la "Marie Curie". Sigur, ideea nu este încă pusă la punct, dar cred că în această direcţie trebuie să mergem", a mai spus ministrul.
Eugen Nicolăescu a vorbit şi despre reformarea programului "Mama şi copilul", acesta având până acum, în opinia ministrului, un "grad mare de formalitate". "Programul trebuie regândit astfel încât să rezolve problemele mai ales unde avem cea mai mare mortalitate infantilă. Prevenţia începe de la conceperea copilului şi până când a depăşit perioadele la risc. Ministerul Sănătăţii are un program de reabilitare a 63 de maternităţi, în acest an sperăm să terminăm 20 şi să rămână 43 pentru anul viitor. Cu finanţare adecvată, foarte multe programe se vor dezvolta. Altfel, vor rămâne la nivel de discuţii. Copilul trebuie să devină prioritate absolută în orice program de sănătate", a subliniat ministrul.
În 2012, campania pentru reducerea mortalităţii infantile "Bun venit pe lume" a reuşit să strângă, prin generozitatea persoanelor fizice şi a companiilor, 1.090.000 de lei, potrivit Salvaţi Copiii România.
Fondurile sunt utilizate pentru a dota cu echipamente performante 15 maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Adjud, Piatra Neamţ, Bucureşti, Piteşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Petroşani, Iaşi, Târgu Mureş, Suceava, Timişoara şi Vaslui şi pentru a dezvolta programe de educaţie parentală pentru 2.024 părinţi şi copiii acestora.