România va avea hărţi de risc ale zonelor inundabile care vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, fiind pentru prima oară când în ţară se realizează un asemenea proiect, anunţă ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga.
Ministrul delegat pentru Păduri, Ape şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Deva, că după inundaţiile din anul 2005, în România a început un program naţional de prevenire a acestor fenomene naturale, în proiect fiind incluse realizarea unor hărţi a zonelor de inundabilitate.
Prima etapă, la nivel naţional, se va încheia în luna august, urmând ca, până la sfârşitul anului în curs, consiliile judeţene să întocmească şi hărţile de risc la inundaţii.
"În luna august vom fi gata cu toate hărţile de inundabilitate la nivelul întregii ţări, conform Directivei europene privind riscul la inundaţii. În perioada august-decembrie, consiliile judeţene vor realiza hărţile de risc. Având aceste hărţi de risc, vom ştii, de-a lungul cursurilor de apă, care sunt gospodăriile supuse riscului la inundaţii şi vom impune măsuri specifice pentru acestea", a afirmat Lucia Varga.
Întrucât consiliile judeţene nu deţin suficienţi bani pentru realizarea hărţilor de risc, acestea vor putea beneficia de fonduri din finanţări europene.
"Din păcate, am constatat că autorităţile judeţene nu au sumele necesare pentru realizarea hărţilor de risc şi am informat Guvernul despre acest lucru. Am primit acceptul din partea Guvernului să sprijinim, prin fonduri europene, consiliile judeţene. În judeţul Hunedoara vom aloca 120.000 euro necesari realizării acestor hărţi de risc", a spus ministrul delegat Lucia Varga.
Potrivit acestuia, întocmirea hărţilor de risc la inundaţii răspunde cerinţelor unei directive europene, dar oferă şi posibilitatea de a realiza o listă cu lucrările necesare în bazinele hidrografice.