Ministrul Apărării, Mircea Duşa, spune că are în vedere creşterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, "în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat, vineri, la Târgu Mureş, la aniversarea a zece ani de către Brigada 6 de Operaţii Speciale "Mihai Viteazul" din localitate, declarându-şi aprecierea pentru activitatea batalionului de aici.
"Aceste formaţiuni militare sunt formaţiuni de elită ale Armatei Române, formaţiuni care în cei zece ani au adus un aport deosebit la calitatea muncii Armatei Române, au participat în cele mai periculoase locuri din lume la operaţiuni militare şi şi-au dovedit calitatea şi posibilitatea de a interveni în orice situaţie, fie că este vorba despre o intervenţie aeriană, marină sau pe uscat. Am venit la Târgu Mureş în această zi festivă pentru a aprecia munca pe care conducerea batalionului de aici şi toate efectivele batalionului au prestat-o în cei zece ani şi faptul că în aceşti ani au participat la nenumărate misiuni speciale în cele mai periculoase locuri din lume, fie că este vorba de Afganistan, de Irak, de Kosovo sau de participările în Golful Somalez, la acele misiuni pe care forţele NATO le-au realizat pentru asigurarea securităţii mondiale", a declarat Duşa.
El a afirmat că trupele speciale ale Armatei Române sunt pregătite pentru a face faţă oricărei situaţii şi oricărei misiuni pe care Comandamentul Armatei, Statul Major General le ordonă, fiind pregătite să intervină în misiuni, "fie că este vorba despre NATO, fie că este vorba despre UE", într-o lume care se confruntă cu foarte multe pericole - "criză mondială, terorismul, războiul electronic".
Întrebat despre prezenţa românească în Afganistan, Duşa a arătat că forţele afgane au început să preia o parte din atribuţiile legate de siguranţa naţională şi, începând cu 2014, se vor retrage o parte din forţele militare străine, "aşa cum vor planifica structurile de planificare ale NATO".
"Se va retrage o anumită parte din forţe, dar probabil încă vor rămâne o parte din forţe pentru a asigura stabilitatea şi securitatea în Afganistan. România, în funcţie de planificarea care se va face, îşi va onora toate obligaţiile internaţionale, toate obligaţiile stabilite de partenerii noştri din NATO", a arătat el.
Duşa a răspuns afirmativ la întrebarea dacă are în vedere creşterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO.
"Militarii care merg în deplasări externe sigur că au o salarizare mai mare şi beneficiază de o diurnă pentru misiunea pe care o realizează, fie că este vorba de Afganistan, fie că e vorba de alte teatre de operaţiuni, printr-o diurnă care se primeşte pentru deplasare. Sigur că, în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei, vom avea în vedere şi acest lucru", a spus el.
Potrivit sursei citate, militarii români din Afganistan au posibilitatea "să beneficieze de tehnica pe care o au în dotare americanii", în baza unui parteneriat, aceasta fiind "cea mai bună posibilitate de pregătire, o pregătire reală", adică "nu în poligoane, nu în sălile de curs".
"Din acest punct de vedere apreciem - sigur, cu pierderile omeneşti pe care le-am avut - că, pentru Armata Română şi pentru trupele care participă în teatrele de operaţiuni, participarea aceasta este un lucru deosebit pentru militarii noştri. Şi sigur că astăzi, la festivităţile care vor avea loc la Târgu Mureş, vom păstra şi momentele de reculegere pentru cei care au plătit cu preţul vieţii în misiunile pe care le-au avut şi au apărat onoarea Armatei Române", a spus Duşa.
El a afirmat că în 2013 s-a reuşit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, să se aloce un buget mai mare pentru MApN şi să se aprobe, împreună cu Ministerul Finanţelor, o strategie pe termen mediu şi lung de creştere a capacităţii de acţiune a Armatei Române, axată pe modernizarea acesteia.
"În primul rând, atunci când vorbesc de capacitatea de acţiune a Armatei Române vorbesc de înzestrarea Armatei Române. Toate eforturile pe care le vom face în următorii ani le vom face pentru a realiza acest obiectiv, în sensul că la cheltuielile de capital vom aloca din ce în ce mai mulţi bani, astfel încât obiectivele de modernizare ale Armatei Române să poată fi realizate şi, sigur, cu aceasta, creşterea capacităţii de acţiune a Armatei Române. Sigur că sunt şi chestiuni punctuale privind înzestrarea Armatei Române, dar vom urmări aceste obiective pas cu pas, mai ales dacă bugetul sau situaţia economică a ţării o va permite", a spus Duşa.
El şi-a exprimat speranţa ca până în 2016 să se ajungă la alocarea a doi la sută din PIB pentru Armată, conform angajamentelor semnate la primirea în NATO.