Legislaţia românească privind protecţia persoanelor care lucrează în străinătate nu este adaptată celei europene, care interzice, în majoritatea statelor membre, perceperea comisioanelor de la şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, a spus managerul Eures pentru România, Camelia Mihalcea.
"Comisionul se percepe doar de la angajator, cel care vrea forţa de muncă. Legislaţia românească lasă posibilitatea perceperii unui comision de mediere, şi de aici sunt destul de multe cazuri în care mulţi oameni au de suferit. Li se percep comisioane şi ei nu ştiu de ce plătesc. Contractul de mediere nu înseamnă contract de muncă şi de aici apar probleme: oamenii dau banii şi se trezesc înşelaţi", a declarat Camelia Mihalcea.
Potrivit managerul Eures pentru România, comisioanele percepute de agenţii de mediere pornesc de la câteva zeci de lei şi pot ajunge până la câteva sute de lei sau de euro.
Camelia Mihalcea a precizat că Legea 156/2000, care reglementează condiţiile în care aceste societăţi comerciale pot desfăşura activitatea de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate, este în discuţii pentru modificare încă din vara anului trecut.
Inspecţia Muncii a precizat marţi, într-un răspuns solicitat de agenţia MEDIAFAX, că în 31 ianuarie, în România erau înregistraţi 1.817 agenţi de ocupare a forţei de muncă.
În perioada ianuarie - decembrie 2012, Inspecţia Muncii a făcut 804 controale în acest domeniu, fiind aplicate 217 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 310.500 de lei.
"Cele mai frecvente deficienţe descoperite de inspectorii de muncă în timpul controalelor au fost: lipsa contractelor încheiate cu persoanele fizice/juridice şi organizaţii patronale din străinătate, care să conţină oferte ferme de locuri de muncă, nerespectarea obligaţiei de a asigura încheierea contractelor individuale de muncă şi în limba română, desfăşurarea activităţii de mediere a forţei de muncă în străinătate, fără ca în contractele încheiate cu partenerii externi să se regăsească elementele obligatorii prevăzute de lege", arată Inspecţia Muncii în răspunsul transmis MEDIAFAX.