Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 36 (5243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reportaje în presa străină la abatoarele din România implicate în scandalul cărnii de cal

 

Presa străină a efectuat reportaje la cele două abatoare din România implicate în scandalul cărnii de cal descoperite în produse semipreparate din Marea Britanie sau i-a contactat pe reprezentanţii acestora, care au încercat să îşi dovedească nevinovăţia.

Financial Times a mers atât la abatorul Doly Com din comuna Roma din Botoşani, cât şi la CarmOlimp din satul Ucea de Jos, în munţii Făgăraş, ambele exportatoare de carne de cal către UE.

Paul Şoneriu, directorul CarmOlimp susţine că firma sa a exportat carne în bucăţi mari, nu carne tocată, către Olanda. Doly Com susţine de asemenea, că a exportat doar carne de cal etichetată ca atare şi nu în Franţa, ci în Olanda, Suedia şi Bulgaria.

Denumită după fondatorii săi, Carmen şi Olimpiu Şoneriu în 1993, compania CarmOlimo a construit fabrica de procesare a cărnii în valoare de două milioane de euro în 2004, cu ajutorul fondurilor europene. Compania nu le-a permis jurnaliştilor să intre în abator, marţi, din motive de siguranţă alimentară, susţine aceasta, nu pentru că ar avea ceva de ascuns.

Fiul lui Şoneriu, Paul, conduce în prezent afacerea iar fratele său, Valentin, a devenit secretar de stat în Ministerul Agriculturii luna trecută. Paul Şoneriu a negat însă orice muşamalizare şi a precizat că poziţia în Guvern a fratelui său este irelevantă.

Spre deosebire de afacerile cu carne de vită şi porc, în cazul cărora animalele provin din propriile ferme, Şoneriu susţine că firma cumpără cai de la fermieri atunci când animalele nu mai pot fi folosite la muncă sau când familiile nu îşi mai permit să le îngrijească. Iar acest lucru s-a întâmplat tot mai frecvent în timpul crizei economice.

Cai bătrâni nu înseamnă o calitate proastă a cărnii, a precizat el. Toţi au certificate de sănătate emise de veterinari.

 

Documente dezvăluite în presa străină

Sky News a dezvăluit un document care pare să exonereze cele două abatoare româneşti aflate în centrul scandalului privind carnea de cal. O factură eliberată de abatorul CarmOlimp din Braşov arată cum carnea de cal a fost etichetată corect. Aceasta este inscripţionată "Carne Cal Integral".

"Carnea de cal a fost etichetată şi transportată drept carne de cal, iar cantitatea a fost foarte mică", a declarat purtătoarea de cuvânt a abatorului, Loredana Albu. "Vorbim despre bucăţi întregi de carne de cal în pachete congelate de 25-30 de kilograme, prin urmare nu a fost tocată", a adăugat ea.

Ea a arătat, de asemenea Sky News un e-mail primit de un agent olandez care a cumpărat carne congelată, recunoscând livrarea.

Celălalt abator, DolyCom, a dat publicităţii întreg registrul de vânzări care arată că a exportat carne de cal congelată unui agent olandez şi că nu a pretins niciodată că ar fi vită.

"Sunt foarte îngrijorat deoarece undeva pe drum, înainte de preparea lasagnei şi a hamburgerilor, cineva a făcut probabil o greşeală intenţionată", a declarat directorul DolyCom, Iulian Căzăcuţ.

 

Aproximativ 400 de cai trec lunar porţile abatorului DolyCom Botoşani

Potrivit Daily Telegraph, care a realizat, de asemenea, un reportaj în România, aproximativ 400 de cai trec lunar porţile abatorului DolyCom. Aceştia sunt adunaţi din toată ţara la un preţ mediu de 200 de lire sterline fiecare şi sunt tăiaţi în bucăţi, apoi exportaţi în restul Europei.

Directorul firmeri, Iulian Căzăcuţ, a refuzat să implice ce cineva, dar a spus criptic: "De cele mai multe ori hoţul este cel care strigă hoţii". El susţine că are bănuielile sale, dar a refuzat să precizeze cine crede el că se află în spatele fraudei de 300.000 de lire sterline.

În pofida faptului că se află într-una dintre cele mai sărace regiuni din Estul Europei, abatorul este unul dintre cele mai moderne din România. Dar cu toată igiena, un miros bolnăvicios persistă în aer, iar cimentul de pe jos este pătat cu sânge.

Animalele sunt sacrificate cu grijă, cu un glonţ în cap şi apoi atârnate timp de două zile pentru a se efectua teste veterinare care să arate dacă animalele sunt bolnave sau nu. Carcasele sănătoase sunt apoi transferate într-o sală în care 60 de măcelari le taie în porţiuni mai mici.

Petru Romanuc, în vârstă de 35 de ani, care a lucrat în Scoţia, a declarat că abatorul în care lucrează de opt ani are standarde la fel de ridicate ca cele din Marea Britanie.

Potrivit Daily Mirror, compania olandeză Draap Trading Limited a cumpărat carne de cal în valoare de 45.000 de lire sterline de la abatorul românesc CarmOlimp. Unul dintre clienţii Draap este firma franţuzească Spanghero, care a furnizat carne pentru lasagna.

Documentele de transport arată camioane care au transportat carne de cal din România către un depozit deţinut de firma Nemijtek din Breda, în Olanda, înainte de a fi trimisă în Franţa.

Draap se află acum în centrul unei investigaţii în Olanda. Dar potrivit legislaţiei olandeze, dacă o companie este descoperită că a etichetat în mod deliberat carne de cal drept vită riscă o amendă maximă de 880 de lire sterline.

Potrivit Daily Mail, carnea din România a fost vândută iniţial unui trader olandez, care onora un contract primit de la un antreprenor cipriot. Ciprioţii au vândut apoi carnea către firma franţuzească Spanghero. Dar se pare că în timp ce carnea a fost trimisă către Olanda, banii au fost trimişi din Cipru.

AFP, care a realizat un reportaj la abatorul Doly-Com situat la intrarea în comuna Roma, precizează că acesta este dotat cu echipamente germane şi daneze de ultimă generaţie. Temperatura este strict controlată, la fel ca regulile de igienă impuse celor 300 de angajaţi şi vizitatorilor. Într-un staul din apropiere, se aude muzică de relaxare.

Directorul abatorului susţine că deşi compania sa a fost exonerată de minister, se "teme că o parte dintre clienţi vor fi de acum reticenţi la a cumpăra" marfa sa. "Este un şoc, ca un tsunami care vine după un seism", a declarat el supărat. "Dar pe termen lung sper că această afacere va fi un semnal de alarmă pentru toată Europa, astfel ca cei care nu respectă regulile să fie pedepsiţi".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reportaje în presa străină la abatoarele din România implicate în scandalul cărnii de cal.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reportaje în presa străină la abatoarele din România implicate în scandalul cărnii de cal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei