Pedeapsa în cazul fostului realizator TV Şerban Huidu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă în urma accidentului soldat cu trei morţi, din octombrie 2011, a fost majorată de la doi ani de închisoare cu suspendare la patru ani, tot cu suspendare, a decis, joi, Curtea de Apel Braşov.
Decizia Curţii de Apel Braşov este definitivă.
Conform aceleiaşi decizii, pe o perioadă de încercare de şase ani Huidu are interdicţia de a se urca la volan, iar în cazul în care îşi schimbă domiciliul, locul de muncă sau se deplasează din localitate trebuie să îi anunţe pe anchetatori.
De asemenea, instanţa a decis ca lui Şerban Huidu să îi fie recoltate probe biologice astfel încât profilul său genetic să fie introdus în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare (SNDGJ), modalitate specifică infracţiunilor grave.
Astfel, articolul 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare precizează că pot fi
prelevate probe biologice în vederea introducerii profilului genetic în SNDGJ pentru prevenirea şi combaterea unor categorii de infracţiuni prin care se aduc atingeri grave drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, în special dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, precum şi pentru identificarea cadavrelor cu identitate necunoscută, a persoanelor dispărute sau a persoanelor decedate în urma catastrofelor naturale, a accidentelor în masă, a infracţiunilor de omor sau actelor de terorism. Articolul de lege citat expune explicit aceste scopuri, respectiv: (a) excluderea persoanelor din cercul de suspecţi şi identificării autorilor infracţiunilor cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta lege; b) stabilirea identităţii persoanelor - victime ale catastrofelor naturale, ale accidentelor în masă şi ale actelor de terorism; c) realizarea schimbului de informaţii cu celelalte state şi combaterea criminalităţii transfrontaliere; d) identificarea participanţilor la comiterea infracţiunilor.
Iniţial, Judecătoria Braşov, care îl condamnase pe Huidu la doi ani de închisoare cu suspendare, a respins prelevarea de probe biologice de la fostul realizator TV.
Şerban Huidu nu a fost prezent în sala de judecată în momentul pronunţării sentinţei.
Rudele victimelor accidentului consideră ca această pedeapsă este nedreaptă.
Soţia unei dintre victimele accidentului, Elena Balog, a spus că sentinţa cu suspendare primită de Huidu este "revoltătoare" şi "prea blândă": "Consider şi această sentinţă revoltătoare, pentru că e prea blândă pentru faptele lui. E vinovat! A omorât trei oameni. Pentru astfel de fapte legea prevede închisoarea. Tot legislaţia spune că nimeni nu e mai presus de lege. Am înţeles că sentinţa este definitivă şi nu mai avem altă cale de atac. În aceste condiţii, probabil că mă voi adresa CEDO".
Bucur Borcoman, avocatul familiei Balog, a spus, la rândul său, că se aştepta la asemenea sentinţă şi că de multe ori pedepsele cu suspendare sunt mai periculoase decât cele cu executare.
"Este o soluţie care se prefigura. Se pare că instanţa a apreciat că acest gen de pedeapsă este de natură să atragă atenţia inculpatului asupra conduitei pe care avut-o şi să se corijeze. Termenul de încercare e pe o perioadă mare, timp în care Şerban Huidu trebuie să se supună rigorilor specifice şi îi limitează libertatea de mişcare. De multe ori, pedepsele cu suspendare sunt mai periculoase decât cele cu executare, pentru că orice infracţiune minoră comisă între timp atrage după sine şi precedenta condamnare”, a afirmat avocatul.
De asemenea, şi Valentin Bodea, avocatul Ioanei Câmpean, fiica uneia dintre victime, a spus că se aştepta la o sentinţă cu suspendare, pe care o consideră un fel de compromis între decizia Judecătoriei Braşov şi solicitarea lor: "Mă aşteptam la această soluţie, care poate fi considerată una de compromis între soluţia Judecătoriei Braşov şi ceea ce am cerut noi. Probabil, în opinia instanţei, nu se justifica o pedeapsă cu executare. Cel puţin suntem siguri că timp de şase ani, Şerban Huidu nu se va mai urca la volan. Sperăm ca, prin această decizie, să se responsabilizeze".
În 31 ianuarie, procurorii şi avocaţii familiilor victimelor accidentului provocat de Şerban Huidu au solicitat judecătorilor Curţii de Apel Braşov casarea sentinţei de condamnare a acestuia la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi rejudecarea cauzei, pentru o pedeapsă mai mare, cu executare.
În mai 2012, Şerban Huidu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în urma accidentului soldat cu trei morţi produs în octombrie 2011 zona localităţii Timişul de Sus din judeţul Braşov.
În urma accidentului provocat de Huidu şi-au pierdut viaţa Ioan Garbis, Magda Drăghici şi Ştefan Lungu Balog, cei trei fiind colegi la o firmă din Braşov. În 16 octombrie 2011, ei se îndreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. Şerban Huidu circula dinspre Capitală spre Braşov, iar la ieşirea din localitatea Timişul de Sus, într-o zonă în care sunt curbe, a intrat cu maşina pe contrasens şi a izbit autoturismul Dacia în care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla în maşină împreună cu soţia sa, cu cei doi copii în vârstă de doi şi patru ani şi cu bona acestora.