Aproape 4.000 de dosare penale privind fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă au fost înregistrate în urma controalelor efectuate anul trecut de poliţiştii structurilor teritoriale de investigare a fraudelor, sub coordonarea Direcţiei de Investigarea Fraudelor din cadrul IGPR.
Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în colaborare cu Inspecţia Muncii şi Garda Financiară, a iniţiat, la 25 ianuarie 2012, Planul comun de acţiune având ca obiect desfăşurarea, în perioada 1 februarie -30 noiembrie 2012, unor acţiuni de control în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscale rezultate din munca la negru, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, duminică, de IGPR.
Astfel, anul trecut, poliţiştii de investigarea fraudelor au făcut peste 3.600 de acţiuni şi controale, care au vizat, în principal, identificarea şi cercetarea faptelor incriminate ca infracţiuni în materia angajării şi utilizării forţei de muncă.
În timpul acţiunilor de control, arată sursa citată, au fost înregistrate 3.951 de dosare penale, în 2.897 dintre acestea fiind dispusă începerea urmăririi penale faţă de 3.377 persoane, iar alte 22 de dosare penale au fost declinate în favoarea unităţilor de parchet competente.
În dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale, s-au constatat 3.467 de infracţiuni, dintre care 492 de infracţiuni prevăzute în Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Muncii) şi 2.975 de infracţiuni prevăzute în alte acte normative cu incidenţă asupra utilizării forţei de muncă, precizează IGPR.
Din totalul dosarelor în care s-a început urmărirea penală, 609 dosare au fost înaintate parchetului competent, cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi trimitere în judecată pentru infracţiuni în legătură cu recrutarea şi folosirea forţei de muncă.
Peste 14.300 de persoane care munceau la negru au fost depistate anul trecut, 5.575 de angajatori fiind amendaţi cu aproximativ 86 de milioane de lei, a arătat anterior Inspecţia Muncii, într-un răspuns solicitat de agenţia MEDIAFAX.